Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Már a neandervölgyi ember is használta az olsztyni vár barlangját

2019. augusztus 13. 11:51 MTI

A neandervölgyi ember által készített több száz pattintott kőszerszámot találtak lengyel régészek a sziléziai vajdaságban lévő Olsztyn várának barlangjában. A Częstochowa közelében fekvő Olsztyn vára egy nagy hegy több szintjén terül el. Az alsóvár területén húzódik egy tágas barlang, amelyet júliusban tártak fel a régészek - adta hírül a PAP lengyel hírügynökség honlapja.

<

"Kiderült, hogy a barlangot nem csak a vár éléskamrájaként használták a reneszánsz korban. Korábban, mintegy negyvenezer éve a neandervölgyi ember is használta. Jelenlétüket bizonyítják az általunk megtalált szerszámok, több mint kétszázat találtunk belőlük - mondta Mikołaj Urbanowski, a feltárás vezetője.

Urbanowksi szerint a pattintott kőeszközök abból az időszakból származnak, amikor a neandervölgyi ember Európában együtt élt a modern emberrel (homo sapiens). Előbbi azonban később eltűnt Európából.

A kőeszközök között a régészek találtak késeket, köztük mindkét oldalán éles pattintott kést és kaparóeszközöket.

A régészek nem számítottak arra, hogy a barlangban számos érdekes felfedezést tesznek. Munkájuk eredetileg a vár részleges rekonstrukciójára és maradványainak konzerválására irányult. A barlangot az évtizedekkel ezelőtt folyt kisebb kutatás nyomán kezdték feltárni.

A középkori erődítmény a lengyel királyság nyugati határait védte a Sziléziából történő támadások, valamint a csehek ellen. Akkoriban valamennyi lengyel uralkodó megszállt a várban. II. Ulászló magyar, cseh és lengyel király kedvenc tartózkodási helye volt. A várat a 17. század közepén a svéd csapatok elfoglalták és lerombolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Már a neandervölgyi ember is használta az olsztyni vár barlangját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra