Múlt-kor.hu

Magyar haditengerészek sírja lett egy évszázada az Adriai-tenger

Magyar haditengerészek sírja lett egy évszázada az Adriai-tenger

2016. január 19. 17:30 MTI

Megemlékezést tartottak kedden Horvátországban, a magyar haditengerészet pulai emlékművénél, ahol Rubovszky György és Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt két frakcióvezető-helyettese és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke helyezett el koszorút. 

A Kereszténydemokrata Néppárt közleménye szerint az ünnepségen Vejkey Imre felidézte, hogy száz éve, 1916 januárjában az első világháborúban, a Budapest hadihajó a Cattarói-öbölben támogatta a hadsereg szárazföldi hadmozdulatait. A politikus kitért arra is, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia rendelkezett a világ hetedik legnagyobb és legkorszerűbb flottájával, amelyek kötelékében több mint húszezer magyar szolgált. Az Adriai-tengeren folytatott heves ütközetekben sok egykori honfitársunk halt hősi halált.

A közleményben kitértek arra is, hogy a magyar hősök sírjait Pulában elő honfitársaink napjainkban is látogatják, a haditengerészek áldozatvállalására pedig márványtábla is emlékezteti az utókort. Az Adriai-tenger partja közelében fekvő temető Európában az egyik legnagyobb sírkert, 150 ezer hősi halott végső nyughelye, ott nyugszanak a Szent István csatahajó tengerészei is - olvasható a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magyar haditengerészek sírja lett egy évszázada az Adriai-tenger

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra