Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ma sem tudjuk, tényleg a Vadnyugat két fenegyerekét ölték-e meg a bolíviai katonák

Ma sem tudjuk, tényleg a Vadnyugat két fenegyerekét ölték-e meg a bolíviai katonák

2023. szeptember 11. 18:04 Múlt-kor

<

Teóriák a túlélésről

Éppen azért, mert a hivatalos szervek nem erősítették meg azt, hogy Butch Cassidy és a Sundance kölyök halt meg, szinte azonnal szárnyra kaptak a hírek, amelyek szerint valójában mindketten életben vannak, és új személyiséget felvéve bújnak meg a hatóságok elől.

A Pinkertonok például soha nem állították le a keresésüket, 1921-ben Wiliam Pinkerton azt állította, hogy a Sundance kölyök egy perui börtönben raboskodik, ahová egy bankrablást követően került. Egyesek szerint ezt megelőzően Párizsban egy műtéten vett részt, amelynek során az arcát megváltoztatták.

2012-ben egy William T. Phillips nevű illetőről állította egy író, hogy ő volt Butch Cassidy, mivel hátrahagyott egy kéziratot, amelyben olyan részleteket is felsorol, amelyeket csak szemtanú jegyezhetett meg. Később azonban kiderült, hogy Phillips valójában Cassidy egyik alkalmi bűntársa volt, ezért ismerhetett meglepő részleteket.

Josie Bassett egy 1960-as interjúban azt állította, hogy Cassidy meglátogatta őt az 1920-as években, miután visszatért Amerikába. Butch Cassidy húga, Lula Parker Betenson is azt állította, hogy a bátyja visszatért az Egyesült Államokba.

Az 1920-as években felkereste a családját a Utahban lévő Circleville-ben, ahol Lula bátyjai mint Butch Cassidyt mutatták be neki. A vele készült interjú szerint Cassidy 1937-ben halt meg, de a családjától távol temették el.

A Sundance kölyök túléléséről is felrepültek a pletykák, egy William Henry Long nevű férfi a Utah állambeli Duchesnéből azt állította, hogy ő az. Ám amikor DNS-mintát vettek a maradványaiból, és azt összevetették a Sundance kölyök rokonaitól vett mintákkal, azok nem mutattak egyezést.

Kétségtelen, hogy a bolíviai hatóságok álláspontja nagyban megkönnyítette a túlélésben hívők dolgát, ráadásul a két bűnözőnek alapos oka volt arra, hogy ha valóban nem ők haltak meg, akkor az így támadt lehetőséget kihasználva meghúzódjanak.

Mindenesetre a haláluk körüli rejtély hozzájárult ahhoz, hogy utóbb számos könyv, valamint egy nagy sikerű, kultikussá vált film is foglalkozzon az életükkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ma sem tudjuk, tényleg a Vadnyugat két fenegyerekét ölték-e meg a bolíviai katonák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra