Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ma sem tudjuk, tényleg a Vadnyugat két fenegyerekét ölték-e meg a bolíviai katonák

Ma sem tudjuk, tényleg a Vadnyugat két fenegyerekét ölték-e meg a bolíviai katonák

2023. szeptember 11. 18:04 Múlt-kor

<

Dél-amerikai levezetés

Butch Cassidy és a Sundance kölyök, Etta Place-szel együtt Argentínában vásároltak egy birtokot, ahol letelepedtek. Évekig nem lehetett hallani róluk, ám 1905. február 14-én két angolul beszélő fegyveres kirabolt egy bankot, kb. 700 mérföldre az említett birtoktól.

Vélhetően Butch Cassidy és a Sundance Kölyök lehettek azok. Mivel egy Pinkerton-detektív, Franco Dimaio a nyomukban volt, eladták a birtokot, és Chilébe távoztak. 1905. december 19-én azonban ismét átruccantak Argentínába, kiraboltak egy bankot, és bár fegyveresek üldözték őket, sikerült visszatérniük Chilébe.

Hat hónappal később a Sundance kölyök elvitte Etta Place-t San Franciscóba, a nő pedig ott telepedett le. A Sundance kölyök visszatért Dél-Amerikába, és ismét csatlakozott Butch Cassidyhez, aki akkoriban a Concordia Tin Mine nevű bányavállalatnak dolgozott Bolíviában, és történetesen az volt a feladata, hogy őrizze a pénzkészletét. Ez nem volt egy különösebben jó ötlet, ugyanis 1908-ban La Paztól délre három amerikai ellopta a készpénzt. Miután a Sundance kölyök egy kocsmában fecsegett a múltjukról, távozni kellett a helyszínről.

1908. november 4-én két felfegyverzett és maszkos amerikai lopta el egy ezüstbánya öszvérét, rajta tizenötezer pesóval. A két elkövető elmenekült, ám ezúttal a nyomukba szegődtek. San Vicentében a két rabló egy kis panzióban szállt meg, ám a tulajdonos gyanút fogott, és felismerte az ellopott öszvéren a bányatársaság jelét, majd értesítette a hatóságokat.

A bolíviai hadsereg egyik különítménye, a helyi erőkkel kiegészülve, körülvette az épületet. A két elkövető tüzet nyitott rájuk, egy katona meghalt, egy másik pedig megsebesült. A tűzharcot követően az épületet körülvevő férfiak egy kiáltást hallottak, majd rövid különbséggel két lövés dördült.

Mikor behatoltak az épületbe, két halottat találtak, az egyiküknek a homlokán, a másiknak a halántékán volt a végzetes seb. A rendőrök szerint az történhetett, hogy az egyik rabló súlyos sebet szerzett, így a társa megadta neki a kegyelemlövést, majd magával is végzett. A bányatársaság őrei felismerték azt a két férfit, aki megtámadta őket. A bolíviai hatóságok azonban hivatalosan soha nem nevezték a nevükön, így csak gyanítható, hogy a híres páros fejezte be földi pályafutását San Vicentében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ma sem tudjuk, tényleg a Vadnyugat két fenegyerekét ölték-e meg a bolíviai katonák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. ősz: Életüket és vérüket

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra