Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Leonard Cohen korábban nem publikált regénye jelenik meg

Leonard Cohen korábban nem publikált regénye jelenik meg

2022. február 28. 12:50 MTI

Leonard Cohen 1956-ban írt, eddig nem publikált regénye jelenik meg ősszel 15 korai novellájával és egy rádiójátékával együtt. A regényt Münchenben írta Cohen, abban az évben, amikor első verseskötete is megjelent.

<

Az A Grove of Lepers (Leprások ligete) című regény a mérgező kapcsolatokról szól, és arról, hogy az ember meddig képes elmenni, hogy fenntartsa őket – idézte a kötetről kiadott közleményt a The Guardian című brit napilap.

Ira B. Nadel, Cohen életrajzírója Various Positions című könyvében beszámolt a regényről. Mint írta: a 91 oldalas mű főhőse egy panzióban élő 35 éves eladó, aki magához veszi idős nagyapját. Az erőszakos kitörésekre hajlamos nagyapa hatására a történet mesélője – aki névtelen marad – szintén felfedezi magában az ébredő erőszakot.

A Kanadában született és 2016-ban Los Angelesben elhunyt Cohen a legjobb regényének tartotta az írást, de nem talált rá kiadót. Nadel szerint a regényben a zsidó történelem és tragédia elevenedik meg, az a téma, amivel Cohen költészetében is foglalkozott. A regényben Cohen saját nagyapjával való kapcsolatának nehézségeit is megfogalmazta, bár nagyapja nem volt olyan erőszakos, mint a könyv szereplője.

A regény 15 novella és egy rádiójáték kíséretében jelenik meg, amelyeket Cohen 1956 és 1961 között írt. Az A Ballet of Lepers: A Novel and Stories című kötetet Cohen kutatója, Alexandra Pleshoyno szerkesztette, és a könyv utószavát is ő írta.

Robert Kory, a Leonard Cohen családi alapítvány kurátora elmondta: Cohen halála előtt kijelentette, hogy élete igazi mesterműve az archívuma, amelyet azért őrzött meg, hogy a rajongók és a kutatók egy nap felfedezhessék. „Örülök, hogy ezzel a könyvvel az olvasói és hallgatói megkezdhetik ezt a tartalmas utazást” – fűzte hozzá.

A regény Nagy-Britanniában október 11-én jelenik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Leonard Cohen korábban nem publikált regénye jelenik meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra