Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Lebegés a Plútó gravitációjában és Nessie teteme: hét jól sikerült áprilisi tréfa

Lebegés a Plútó gravitációjában és Nessie teteme: hét jól sikerült áprilisi tréfa

2023. április 1. 15:05 Múlt-kor

<

A sydney-i jéghegy

A kelet-ausztráliai Sydney kikötőjében egy hatalmas jéghegyet vontató bárka tűnt fel 1978. április elsejének reggelén.

Dick Smith helyi milliárdos üzletember (a Dick Smith Foods és a Dick Smith Electronics tulajdonosa) már hetek óta hirdette Sydney lakosainak, hogy az Antarktiszról egy jégtömböt fog a kikötőbe vontatni.

Ígérete szerint a majdan az Operaház közelében lehorgonyzó jéghegyből levágott darabkákat mindössze tíz centért fogja árulni.

Korábbi reklámjaiban felhívta a város lakóinak figyelmét, hogy a friss, valójában tiszta vízből készült jég bármilyen italt feljavít, s a vele hűtött ételeknek előjön az igazi zamata.

Amint a vízi szállítmány megjelent a horizonton, telefonhívások tucatjai érkeztek a helyi rádiókhoz és az újságokhoz. Mindenki meg akarta tudni, hogy ez valóban az a jéghegy-e, amelyet beígértek.

A teherszállító hajók kapitányai udvariasan helyet szorítottak a Dickenberg 1-nek elkeresztelt jövevénynek.

A helyi rádiók méterről méterre tudósítottak a jéghegy érkezéséről, s mire a kikötő bejáratához ért, hatalmas tömeg verődött össze, amely – mivel eleredt az eső – meglátta a szállítmány igazi titkát: a tűzoltó- és borotvahabból készült, fehér műanyag lapokkal alátámasztott „jéghegyet” az esőcseppek gyakorlatilag elmosták.

Smith valóban álmodozott egy Ausztráliába vontatott antarktiszi jéghegyről, amit mindenki őrült ötletnek tartott. Egyik munkatársa javaslatára készítette el az elképzelés „bolond változatát”.

A mindössze 1450 dollárba kerülő átverés után Smith pezsgőt bontott, és azt nyilatkozta, hogy az eredeti ötletét nem adta fel, ám annyian vonták kétségbe ígéretét, hogy úgy vélte, megérdemlik az átverést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lebegés a Plútó gravitációjában és Nessie teteme: hét jól sikerült áprilisi tréfa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra