Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori templomegyüttest tártak fel Kína délnyugati részén

2021. január 19. 10:59 MTI

Rendkívül érdekes ősi leletre bukkantak a Tali városban folyó ásatásokon, Kína délnyugati Jünnan tartományában. A most feltárt templomegyüttes a Nancsao birodalom idejéből származik, amely a Tang dinasztia uralkodása alatt jött létre.

<

Ősi templomegyüttes maradványait fedezték fel a Tali városban folyó ásatásokon, Kína délnyugati Jünnan tartományában.

A templomegyüttes a Nancsao birodalom idejéből származik, amely a Tang dinasztia uralkodása (618-907) alatt jött létre – közölte a tartomány kulturális örökségi és régészeti kutatóintézete.

A Taliban végzett ásatásokon 14 építmény alapjait tárták fel, 63 kőfalat és 23 csatornát fedeztek fel. Több mint 40 tonna cserepet, és mintegy 17 300 más leletet, köztük agyagedényeket is találtak – közölte Csu Csunghua, a régészeti projektet vezető kutató.

Tavaly január és július között a régészeti helyszín 6000 négyzetméteres területén végeztek ásatásokat Tajhótól 600 méternyire. Tajho volt Nancsao állam első fővárosa, miután a paj törzs egyesítette az Erhaj régióban élő hat törzset.

Az ásatáson a régészek találtak egy cserepet, amelynek felirata – „Buddha sarira, amit a kormány ereklyeként őriz”- arra utal, hogy a templomegyüttes Tajho fontos vallási színtere volt, és feltehetőleg egy buddhista mester maradványait őrizhette.

A sarira sok jelentéssel rendelkezik, de sokszor használták buddhista ereklyékkel kapcsoltban. A buddhista mesterek maradványainak leírásában gyakran szerepelt, hogy kristályos gyöngyöket vagy gyöngyszerű tárgyakat tartalmaztak.

A régészeti feltárás keleti részén tégla- és cserépégető kemencéket is feltártak.

A Nancsao birodalom a mai Jünnan tartományt és Szecsuán, valamint Kujcsou tartomány egy részét foglalta el. Tajho volt a régió politikai és kulturális központja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori templomegyüttest tártak fel Kína délnyugati részén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra