Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Kutatók harminc múmiára bukkantak egy ősi kultikus épületben Egyiptomban

Kutatók harminc múmiára bukkantak egy ősi kultikus épületben Egyiptomban

2022. február 2. 09:50 Múlt-kor

A Nílus menti Asszuánban, egy tűz nyomait is magán viselő épület mélyén elrejtve találtak a régészek a kétezer éves családi sírboltra, benne harminc múmiával, akik között egy újszülött, több gyermek és számos idős ember is volt.

Bár a régészek még nem datálták a sírt, sejtésük szerint egyetlen család használta azt nemzedékeken keresztül a hellenisztikus és római korokban, pontosabban a Kr. e. 1. és Kr. u. 2–3. századok között – mondta el Patrizia Piacentini egyiptológusprofesszor (Milánói Egyetem), az ásatás egyik vezetője.

Az újonnan fellelt sír csak egy a 300 közül, amit a közelmúltban fedeztek fel a III. Aga Kán 20. században épült mauzóleuma környékén. De míg a többi sírt a föld alatt vagy a sziklás dombokba vájva találták, ez a bizonyos sír egy nagyobb földfelszíni építményből nyílt, amit a kutatók áldozati helyszínként azonosítottak.

„Úgy tűnik, a nekropoliszhoz vezető völgyben való elhelyezkedése miatt ennek az épületnek kultikus szerepe volt: Hnumnak, a teremtéshez és a Nílus termékenyítő áradásához kötődő, kosfejjel ábrázolt istennek mutattak be áldozatokat, aki Asszuánban különös tiszteletnek örvendett” – számolt be Piacentini. „Ki más lett volna alkalmasabb, hogy az itt eltemetettek örök élete fölött őrködjön?”

Piacentini és csapata égésnyomokat fedezett fel az épület falain, amiket áldozati tüzek hagyhattak hátra; ez is alátámasztja az épület szakrális mivoltát. Azt is hozzátették viszont, hogy a nyomok egy része sírrablóktól is származhat. Az épületen belül állatcsontokat, növényi maradványokat és áldozati asztalokat is találtak, illetve egy férfi múmiáját, aki mellett egy rézből készült nyaklánc hevert, Nikosztratosz felirattal.

A sziklából kivájt sírhoz vezető lépcső aljánál egy törött áldozati edényt találtak, benne apró gyümölcsökkel. A négy kamrából álló sírban összesen harminc múmia pihent. Némelyek igen jó állapotban maradtak meg, mint például egy terrakotta szarkofágban elhelyezett gyermeké, viszont mások kötéseit és kartonázsát (gipsszel keményített vászon, amit a múmia beburkolására használtak) sírrablók már az ókorban megbontották.

A kutatók egy kést is találtak, vasból készült pengével és fa markolattal, amit a rablók hagyhattak hátra. A régészek véleménye szerint eredetileg Nikosztratosz múmiája is a sírban, a többi múmia között volt, és csak a fosztogatók mozdították el onnan.

Az ásatás az egyiptomi régészeti minisztérium és a Milánói Egyetem közös vállalkozása volt, amelynek leleteit a kutatók továbbra is elemzik és datálják. „Az itt felfedezett építmény tanulmányozása még csak most kezdődik” – mondta Piacentini.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kutatók harminc múmiára bukkantak egy ősi kultikus épületben Egyiptomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra