Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Különleges díszítésű, Mátyás kori misekönyv fakszimilie kiadását mutatták be

Különleges díszítésű, Mátyás kori misekönyv fakszimilie kiadását mutatták be

2024. április 19. 13:20 MTI

Bemutatták a Mátyás király udvarához tartozó Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben Budapesten, csütörtökön.

<

Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását Bali János, az intézet igazgatója a rendezvény megnyitóján elmondta: Mátyás király udvara Európa egyik kulturális központja volt, Itália után az elsők között itt jelent meg a reneszánsz.

Kálmáncsehi Domonkos paraszti családból származott, székesfehérvári prépost, majd váradi püspök lett ellátott diplomáciai feladatokat és könyvgyűjtő volt.

Könyvtárából négy kódex maradt fenn, melyeket Magyarországon készítettek és reneszánsz stílusban díszítettek.

A magyarság ezeréves Kárpát-medencei történelme során felmérhetetlen tárgyi és szellemi örökséget hagyott hátra, ezek jelentős része azonban az évszázadok során megsemmisült.

Különösen igaz ez a török kor előtti időszakra, becslések szerint a mintegy 50 ezer kódexnek csupán töredéke maradt fenn. Ezért különösen fontos, hogy a még meglévő kulturális örökséget felkutassuk és megőrizzük – mondta az igazgató.

Hozzátette: a kutatóintézet célja, hogy a közönség számára hozzáférhetővé tegye ezeket a kulturális kincseket, ezért a Kálmáncsehi Domonkos könyvtárából fennmaradt 4 kódex közül két évvel ezelőtt elkészült a New Yorkban őrzött, berviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile válogatása.

Most megjelenik a Párizsban őrzött 1492-es misekönyv hasonmás kiadása, és már folynak a tárgyalások a Zárgábban és az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött kódexek fakszimiléjének elkészítéséről is – mondta Bali János.

A kutatóintézet háttéranyaga szerint a díszes, ékszerdobozszerű kódex tartalmilag a hazai és osztrák liturgikus hagyományok összefonódását mutatja. Díszítése pedig különleges foglalatát adja mindazon könyvfestészeti stílusoknak, amelyek Mátyás uralkodásának utolsó éveiben a budai műhelyben kialakultak.

A kódex rendkívül fontos forrás a hazai reneszánsz művészet története számára – írták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különleges díszítésű, Mátyás kori misekönyv fakszimilie kiadását mutatták be

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra