Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kosztolányi remekeinek kritikai kiadásait böngészhetjük szabadon az interneten

2018. március 28. 16:56 MTI

Mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi Kosztolányi Dezső köteteinek digitális kritikai kiadásait a DigiPhil műhely - hangzott el kedden Budapesten. A DigiPhil projektjei között az Arany János Tudástár építése, valamint Móricz Zsigmond levelezésének és a világháborús kéziratos naplóinak digitális tudományos kiadása is szerepel.

A sajtótájékoztatón Palkó Gábor, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tudományos titkára elmondta: a folyamatosan bővülő digiphil.hu internetes oldalon jelenleg az Aranysárkány, az Édes Anna és az Esti Kornél digitális kritikai kiadása érhető el, a kutatóknak készült, Kosztolányi-közleményeket tartalmazó online adatbázis (KAB) mellett.

A DigiPhil a PIM és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Irodalomtudományi Intézetének közös szolgáltatásának elsődleges célja tudományos szövegkiadások, bibliográfiák és kutatási adatbázisok online közzététele - fűzte hozzá. Palkó Gábor hangsúlyozta: a DigiPhil projektjei között az Arany János Tudástár építése, valamint Móricz Zsigmond levelezésének és a világháborús kéziratos naplóinak digitális tudományos kiadása is szerepel.

Bengi László irodalomtörténész hangsúlyozta: az elkészült digitális kiadások nem egyszerűen a korábban napvilágot látott papíralapú kritikai változatok internetes közzétételei, hanem a technológiai lehetőségeket is kiaknázó átdolgozásai. Mivel a könyvvel szemben a digitális kiadást nem kell lezárni, folyamatosan lehet kiegészíteni, alakítani a szövegeket.

Veres András irodalomtörténész kiemelte: az Édes Anna kritikai kiadásának papíralapú változatában háromféle szövegvariáns található, míg a digitális kiadásban már öt verzió, köztük az eredeti kézirat és egy modern átírás is párhuzamosan böngészhető a jegyzetekkel, kísérő tanulmányokkal együtt.

Kosztolányi szövegeit állandóan változtatva, igen dinamikusan bánt a kézirataival, nem csupán tollat és tintát, hanem az ollót is gyakran használva - tette hozzá Veres András, aki kitért arra is: a mai kiadásra az Édes Anna modern helyesírás szerinti új átiratát ajánlják.

A Kosztolányi-kutatócsoport jelenleg a Pacsirta című regény feldolgozásával foglalkozik. Az elkészült digitális kritikai kiadásokat és adatbázist kedden egész napos konferencián is bemutatják a közönségnek a Petőfi Irodalmi Múzeumban Kosztolányi 2.0 címmel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kosztolányi remekeinek kritikai kiadásait böngészhetjük szabadon az interneten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra