Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Korántsem mindenki szemében volt hősies forradalmár Che Guevara

Korántsem mindenki szemében volt hősies forradalmár Che Guevara

2023. január 25. 17:56 Múlt-kor

Napjaink egyik legismertebb arca Che Guevaráé. Számtalan pólón, matricán és egyéb viseleti tárgyon láthatjuk viszont ikonikus portréját. Che milliók számára vált a szabadság és a társadalmi igazságtalanság elleni bátor küzdelem példaképévé. Ám minden hősnek van egy olyan oldala, amelyről kevesebb szó esik. Che Guevara sem élt élete minden pillanatában hősként, és akadnak olyan tettei is, amelyek miatt aligha szolgált rá az utókor dicséretére.

<

Motorbiciklitől a forradalomig

Ernesto Rafael Guevara de la Serna, a későbbi Che Guevara 1928. június 14-én született, a legelfogadottabb dátum szerint. Családja spanyol, baszk, de még ír felmenőkkel is rendelkezett.

Che Guevara már gyermekkorától asztmában szenvedett, és ez egész életében elkísérte. (Ennek köszönhetően nem hívták be például az argentin hadseregbe). A betegsége ellenére nemcsak jó tanulónak számított, de kitűnő atlétává is vált.

Szülei öt gyermeke közül ő volt a legidősebb. A család a helyi körülményekhez képest jómódúnak számított, így el tudtak költözni egy szárazabb klímájú helyre Che Guevara miatt, és kivételes figyelmet fordítottak a taníttatására. Először mérnök szeretett volna lenni, majd orvosi pályára váltott.

1951-ben halasztást kért a Buenos Aires-i orvosi egyetemen, és egy barátja, a biokémikus végzettségű Alberto Granado társaságában motoron járták be Dél-Amerika jelentős részét.

Egy Norton 500 motorkerékpár nyergén ülve látogatták meg Argentína, Chile, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela és Panama különböző vidékeit, de útba ejtették az Egyesült Államokbeli Miamit is. Az utazás hatására Guevarában megerősödött a kapitalizmusellenesség. Annak számlájára írta ugyanis a riasztó társadalmi különbségeket.

1953-ban egy újabb útra vállalkozott. Ekkor jutott el többek között Guatemalába, ahol ebben az időben Jacopo Árbenz elnöksége alatt néhány intézkedéssel megpróbálták javítani a szegények helyzetét. Így földreformot kezdeményeztek, amelynek a legnagyobb kárvallottja az amerikai United Fruit Company lett volna.

Vélhetően ennek is köszönhető, hogy 1954-ben egy szélsőjobboldali puccs eltávolította az elnököt a hatalomból. Guevara guatemalai tartózkodása alatt rokonszenvezett Árbenz eszméivel, és itt ismerkedett meg egy közgazdásszal, Hilda Gadea Acostával, aki később Che felesége lett.

Guevara a guatemalaiaknak fegyveres ellenállást javasolt, de Árbenz és hívei inkább a menekülést választották. Guevarának is távoznia kellett, miután a puccsisták tudtak arról, hogy fegyverrel akart ellenállni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Korántsem mindenki szemében volt hősies forradalmár Che Guevara

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra