Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Korábban népesült be Izland?

2015. április 23. 18:23

Egy új kutatás szerint az Izland déli részén található emberi kéz alkotta barlangot, Kverkarhellirt már i.sz. 800 körül, azaz jóval Izland benépesítése előtt megépíthették - állítja egy izlandi régész.

<

Kristján Ahronson a barlang területéről vett vulkáni hamumintán végzett vizsgálatait legújabb, Into the Ocean (Az óceánba) című, az Izlandi Egyetemen bemutatott könyvében ismertette. Mint írja, a Seljalandsfoss-vízesés és Seljaland között található barlangot, Kverkarhellirot 800 körül hozták létre, tehát még azelőtt, hogy a szigetországot a Norvégia egyesítése elől menekülő vikingek 874-ben meghódították volna.

Ahronson szerint az emberi kéz alkotta barlangnál olyan, az építkezés során felhalmozódott hulladék anyag található, amely 800 körül keletkezett. Kverkahellir - Seljalandshellir mellett - azon számos dél-izlandi barlang (manngerðir hellar) egyike, amelyeket kereszt alakú szobrok jeleznek. A kutató nem osztja azt a vélekedést, miszerint a viking telepesek előtt angol szerzetesek éltek volna a szigeten, s bár néhány településnév egyértelműen utal erre, régészetileg ezt nem lehet alátámasztani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Korábban népesült be Izland?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra