Múlt-kor.hu

Koncerttel ünnepli alapítása 1600. évfordulóját Velence

Koncerttel ünnepli alapítása 1600. évfordulóját Velence

2021. június 3. 11:14 MTI

Alapítása 1600. évfordulóját Stravinsky-koncerttel ünnepli Velence a Szent Márk székesegyházban. Ezzel az orosz származású zeneszerző (1882-1971) halálának 50. évfordulójáról is megemlékeznek: Igor Stravinsky szoros kapcsolatot ápolt az olasz várossal, ott is temették el.

A velencei Teatro la Fenice operaház zene- és énekkarát Markus Stenz német karmester vezényli, a kórus vezetője Claudio Marino Moretti. Fellép Paolo Antognetti olasz tenor és Levent Bakirci török bariton.

A velencei biennále és a Teatro la Fenice Youtube-oldalán élőben követhető az esemény június 4-én 20:00 órától.

A programban szerepel többek között a Mennyből jövök most hozzátok című karácsonyi dal kórusváltozata és a Canticum Sacrum ad honorem Sancti Marci nominis című mű is, utóbbit a zeneszerző 1956-ben kifejezetten a székesegyházban tartott koncertre komponálta.

Velence alapkövét a legenda szerint 421. március 25-én helyezték el Rialto szigeten a San Giacomo-templom alapkövének letételével.

Az évfordulóhoz kapcsolódó programsorozat eseményei a www.1600.venezia.it honlapon megismerhetők. Egyes rendezvények egybeesnek a július 7. és 11. közötti G20-csúcstalálkozóval, amelynek fő témáját a globális fejlődés perspektívái adják.

A templomot egy tűzvészből való megmenekülés iránti hálából emelték. Ezzel vette kezdetét a város története a szigetcsoporton, amelyen menekültek telepedtek le, akik a legendák szerint 408 után I. Alarik nyugati gótjai elől kerestek biztonságot.

Az emberi élet nyomai azonban jóval régebbi időkig, a kora kőkorszakig vezethetők vissza. Az első tartós település nyoma Kr. e. 700-ból származik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Koncerttel ünnepli alapítása 1600. évfordulóját Velence

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra