Múlt-kor.hu

Kivételes, egyedülálló római kocsisírt fedeztek fel Horvátországban

Kivételes, egyedülálló római kocsisírt fedeztek fel Horvátországban

2019. október 17. 11:47 MTI

Egyedülálló, harmadik századi, római kori kocsisírra bukkantak régészek a kelet-horvátország Ójánkovác (Stari Jankovci) településen – adta hírül a Večernji List című horvát napilap szerdán.

A sírdomb alatt – amely egy méter magasan megmaradt a föld felszíne felett – negyven méter átmérőjű sírkamrában fedezték fel a Horvátországban egyedülálló leletet, a kétkerekű kocsit és a két igásló csontvázát.

Boris Kratofil, a vinkovcei (Vinkovci) múzeum kurátora elmondta: az ilyen temetkezési rituálé kivételes volt a római kori Pannon-síkságon.

„Ez a szokás nagyon gazdag családokhoz volt köthető, olyanokhoz, amelyek kimagasló szerepet töltöttek be az adminisztratív, társadalmi és gazdasági életben Pannoniában” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a sírdomb a Római Birodalom egyik legfontosabb útvonala mellett helyezkedik el, amely összekötötte az Appennini-félszigetet Pannoniával, a Balkánnal és Kis-Ázsiával. Úgy vélte: az arisztokrata család így akarta saját kiemelkedő státuszára és gazdagságára felhívni az arra utazók figyelmét.

A parádés kétkerekű kocsi fából készült, vas és bronz alkatrészekkel. A kocsisír közvetlen közelében horvát régészek két kisebb sírkamrát is feltártak, amelyben egy férfit és egy nőt temettek el.

Nagy valószínűséggel nekik emelték a sírdombot – magyarázta Kratofil. Azonban mindkét sírhelyet korábban kirabolták, ezért más leletet – a csontvázakon kívül – nem találtak az archeológusok – húzta alá.

Marko Dizdar, a zágrábi régészeti intézet igazgatója kiemelte: szenzációs felfedezésről van szó, Horvátországban egyedülállóról, amely számos régész érdeklődését felkeltette. Hosszú folyamat van még előttük, ugyanis most kezdődik a leletek konzerválása és restaurálása, valamint a feltárás teljes elemzése – mondta.

„Néhány év múlva sokkal többet fogunk tudni arról a családról, amelyik 1800 évvel ezelőtt ide temetkezett” – tette hozzá.

Sokkal több érdekli őket maguknál a lovaknál. Azzal, hogy megállapítják, azokat itt tenyésztették-e, vagy a birodalom más területéről érkeztek, a család gazdaságáról és jelentőségéről is több felfedezéshez jutnak, ehhez pedig segítséget kapnak számos hazai és európai intézménytől – fogalmazott Dizdar.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kivételes, egyedülálló római kocsisírt fedeztek fel Horvátországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra