Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kisebbítik Temesvár jelentőségét a romániai forradalomban

2014. december 4. 17:41 MTI

Több napos rendezvénysorozattal emlékezik meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az 1989-es Temesvári Forradalom 25. évfordulójáról - jelentette be csütörtökön Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke felrótta, hogy Temesvár szerepét az utóbbi 25 évben folyamatosan igyekeztek csökkenteni, mellőzni.

<

A közzétett program szerint az emlékhét december 15-én Budapesten kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia emlékülésével, amelyen magyar és külföldi rendszerváltó személyiségek is szót kapnak. December 17-én Temesváron rendeznek gálaestet, amelynek díszvendége Áder János köztársasági elnök lesz.

Sándor Krisztina felrótta, hogy Temesvár szerepét az utóbbi 25 évben folyamatosan igyekeztek csökkenteni, mellőzni. Rámutatott: a tankönyvekben, vagy az állami szintű megemlékezéseken évről évre kevesebb szó esett arról, hogy egy temesvári magyar lelkész - Tőkés László jelenlegi EP-képviselő, az EMNT elnöke - parókiájánál kezdődött az a megmozdulás, amely a romániai rendszerváltozást elindította.

A megemlékezés gerincét képező temesvári program másnap az Anno mirabilis 1989 - megválaszolatlan kérdések 25 év távlatában című konferenciával, könyvbemutatókkal és a temesvári belvárosi református templomban tartandó hagyományos ökumenikus istentisztelettel folytatódik, Tőkés László, és több 1989-es "bajtársa" pedig a Bartók Béla Líceumban diákokkal is találkozik - hangzott el az EMNT sajtóértekezletén.

Az Igazság és békesség című emlékhét Szilágymenyőben zárul, ahova a rendszer ellen lázadó Tőkés Lászlót és családját száműzték a kommunista hatóságok. 1989 decemberében a - Ceausescu-rendszert nyíltan bíráló - Tőkés László akkori temesvári lelkészt védelmező református gyülekezet ellenállásából és a hozzájuk csatlakozó más felekezetűek szolidaritási tüntetéséből bontakozott ki a kommunista diktatúrát megbuktató országos népfelkelés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kisebbítik Temesvár jelentőségét a romániai forradalomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra