Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiemelkedő gátlástalanságuknak köszönhették sikereiket a Borgiák

2022. március 2. 14:21 Múlt-kor

<

Szavazóshow

Rodrigo Borgia ideje akkor jött el, amikor 1492-ben elhunyt VIII. Ince pápa (1484 – 1492). Addig a bíborosi konklávé egyik legbefolyásosabb tagja Giuliano della Rovere, az Incét megelőző pápa unokaöccse volt, és esélyesnek tűnt arra, hogy pápává válasszák.

Legnagyobb riválisai a befolyásos itáliai Sforza család támogatását élvező Ascanio Sforza, és természetesen Rodrigo Borgia voltak.

Utóbbi esélyeit jelentősen rontotta, hogy spanyol volt, a bíborosok viszont többségében itáliaiak, akik ebben az időben nem rajongtak a spanyolokért, ráadásul azt is pletykálták, hogy Rodrigo családja valójában nem keresztény, hanem zsidó.

Csakhogy a pénzügyeket felügyelő Rodrigo olyan forrásokhoz is hozzá tudott nyúlni, amelyekkel della Rovere nem rendelkezett, az eltelt évek pedig pont elegendőek voltak ahhoz, hogy hatalmas magánvagyont halmozzon föl. A huszonhárom bíborosnak a kétharmadát kellett megnyernie ahhoz, hogy őt válasszák meg pápának.

A szavazás végül a negyedik körben járt sikerrel. A pletykák szerint Rodrigo négy ezüsttel megrakott öszvérrel fizette le Ascanio Sforzát, de valószínűbb az, hogy a köztük lévő megállapodások inkább azokra a tisztségekre és javadalmazásokra vonatkoztak, amelyeket Sforza később meg is kapott, mintegy tízezer dukátnyi jövedelem értékben. Rodrigo Borgia a megválasztása érdekében feláldozta milánói házát is.

Della Rovere végül nem tudta megakadályozni, hogy Rodrigo Borgiát megválasszák, mert a kezében tartott öt bíboros kevés volt ehhez.

Rodrigo Borgia VI. Sándor (1492 – 1503) néven foglalhatta el a pápai széket, della Rovere pedig elmenekült Rómából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiemelkedő gátlástalanságuknak köszönhették sikereiket a Borgiák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra