Múlt-kor.hu

Kiállították a 23 éve ellopott, tavaly előkerült Klimt-portrét Piacenzában

Kiállították a 23 éve ellopott, tavaly előkerült Klimt-portrét Piacenzában

2020. december 1. 11:50 MTI

A piacenzai galériában kiállították és bemutatták a közönségnek Klimt 23 éve ellopott festményét, amelyre múlt év decemberében bukkantak rá a képtár kertjében elrejtve.

Kiállították Gustav Klimt Bildnis einer Frau ('egy hölgy arcképe') című festményét, amelyet 23 évvel ezelőtt loptak el a piacenzai galériából. Egy évvel ezelőtt ugyanott találták meg, és most ugyanott állították ki.

A festményt 2019. december 10-én találták meg kertészek a Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán. Ebbőlk az intézményből lopták el az alkotást 1997 februárjában.

A kert növényeit metsző kertészek sűrű növényzettel beborított, fémajtóval védett üreget találtak, ott volt elrejtve egy fekete műanyag zsákban a festmény, amely sértetlennek bizonyult.

A Klimt-portré végre hazatért. A festmény bemutatása a közönségnek elsősorban a koronavírus-járvány által megpróbáltatásokat átélt Piacenza városának ajándék. A festmény a galéria és a város identitásának részét képezi - közölte Massimo Ferrari, a galéria igazgatója.

A szombati ceremóniát a járvány miatt zárt ajtók mögött rendezték, de az interneten élőben közvetítették. A portré az art nouveau mesterének egyik késői festménye, 1916-17-ben készítette, eltűnése a galériából a képzőművészet világának egyik legnagyobb rejtélye volt.

A megtalált festmény hátoldalán ott voltak még azok a pecsétek, amelyek azt jelezték, hogy a képet kölcsönadták a galériának, ahol az új kiállítás előkészületei folytak, amikor a lopás történt. Két férfi bevallotta, hogy ellopta a galériából, majd később visszavitte oda a képet. Vélhetően egy banda tagjai voltak, amely Piacenzában és környékén több tucatnyi rablást hajtott végre.

Piacenza több rendezvényt is tervez a megkerült festmény tiszteletére. 2021 márciusától kiállítást szerveznek Klimt és a Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria titkos mesterei címmel. 2021 októberétől a bécsi Klimt Alapítvánnyal rendeznek közös kiállítást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállították a 23 éve ellopott, tavaly előkerült Klimt-portrét Piacenzában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra