Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Kiállítással ünneplik a jászszentandrási templomot és páratlan freskóit

Kiállítással ünneplik a jászszentandrási templomot és páratlan freskóit

2023. szeptember 15. 15:06 MTI

Kiállítás nyílik a jászszentandrási templom felépülésének 120., a falfreskók elkészülésének 90. évfordulója alkalmából szeptember 16-án, szombaton a helyi templomban, illetve a kiállításnak helyet adó plébánia épületében – közölték a szervezők, a Jász-Szó Alapítvány és a Jászszentandrási Római Katolikus Egyházközség az MTI-vel.

<

A tájékoztatás szerint a kiállítás megnyitója a templomban lesz, ahol Csiszár Róbert művészeti író, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársa tart majd bevezetőt, illetve egyházzenei összeállítás hangzik majd el. A plébánián található tárlat megtekintését követően este egy rendhagyó filmvetítés is lesz a templom belső terében.

Az érdeklődők Molnos Péter és Bellák Gábor által Aba-Novák Vilmosról készített, Találkozás a körhintánál című dokumentumfilmet tekinthetik meg, amelyet Szentandrási-Sós Zsuzsanna művészettörténész vezet majd fel – közölték.

Mint írták: a jászszentandrási templom különlegességét falfreskói adják, mivel ezek elkészítését olyan elismert művészekre bízták, mint Aba-Novák Vilmos és Chiovini Ferenc. Az ornamentikus szekkókat Czumpf Imre készítette.

A munkálatoknál még számos neves festőművész volt jelen, többek mellett Bényi László, Erdélyi Endre, Redő Ferenc, Rozsda Endre. Általuk egy művészeti alkotás jött létre 1933-őszére – fűzték hozzá.

A kiállítási terület két fő részre oszlik: a templomon dolgozó művészek életútját és munkásságát, valamint a freskók készítésének történetét bemutató tárlat az Ars Sacra, a templomról és a hívő közösség történetéről szóló rész a 120 év címet viseli – ismertették.

Az Ars Sacra kiállításrészben Aba-Novák Vilmos eredeti rézkarcait és nyomatait, Chiovini Ferenc több festményét és a velük dolgozó szintén elismert művészek több munkáját is bemutatják.

Emellett számos érdekesség (például a formabontó freskók körül kialakult korabeli botrány), életrajzi adat került be a kiállítás anyagába, amelyek akár a fent említett művészek életét jól ismerők számára is újdonságot jelenthetnek. A kiállítás összeállítását alapos helytörténeti, levéltári kutatómunka előzte meg – olvasható a közleményben.

Hasonló összetettségű és volumenű kiállításra Jászszentandráson korábban nem volt példa – árulták el a szervezők, egyben köszönetüket fejezték ki a szolnoki Damjanich János Múzeumnak, amely több eredeti Aba-Novák Vilmos-nyomatot kölcsönzött a kiállítás idejére, a művészettörténeti osztály munkatársai pedig szakértelmükkel és tanácsaikkal is segítenek.

Megköszönték a segítséget és támogatást az Egri Főegyházmegyének, Jászszentandrás Községi Önkormányzatnak, a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítványnak és mindazoknak, akik magángyűjteményükből járultak hozzá a kiállítás anyagához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítással ünneplik a jászszentandrási templomot és páratlan freskóit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra