Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

2021. november 29. 16:40

<

Léghajó az Iparcsarnok légterében

1905. A beköszöntő 20. század magával hozta a földi és légi közlekedés forradalmát. Az 1900-as évek elején a városligeti Iparcsarnok volt a helyszíne az egyre nagyobb szabású automobil-kiállításoknak, amelyeken nem csupán a különféle gépkocsikat mutatták be, hanem a légi közlekedés hazai és külföldi eszközeit és azok gyártóit is felvonultatták.

Az 1905 májusában rendezett Nemzetközi Automobil Kiállítás, amelyet József Ágost főherceg nyitott meg, rengeteg nézőt vonzott. A kiállításnak külön léghajóosztálya volt, amelyet a Vasárnapi Ujság tudósítója így mutatott be:

„Nem csak automobil-járművek s azokhoz tartozó eszközök, készülékek gazdag gyűjteménye látható a kiállításon, hanem léghajók, repülő gépek is. Ott van az ismert Turul, valamint többféle gömb- és körtealaku léghajó kis mintája, s nem hiányzik a világhírre jutott André és Santos Dumont léghajójának mintája sem. Ki vannak állítva léghajókban használt meteorológiai műszerek és készülékek, felszerelési tárgyak, a Magyar Aéro club által három éven át rendezett légiutazások átnézete, valamint sok fénykép felvétel. Ott van Lipót Salvator főherczeg gömbléghajója is. Egy 1000 köbméteres gömb és egy 600 köbméteres sárkányhajó teljes felszerelésével. Nagy tömegével hat a Lorenc és Lorenc budapesti czég 300 lóerejű léghajómotora két hatalmas légcsavarral.”

Az Iparcsarnok belső terében lebegő hatalmas, szivar alakú léghajó valóban különleges látványosságnak számított. A kiállítás ideje alatt légballonos felszállást és nagy érdeklődéssel kísért, automobilos léghajóüldözést is rendeztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra