Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kegyetlen tömegmészárlással számolta fel magát a szocialista kommuna

2021. november 18. 12:57 Múlt-kor

<

A külvilág Jonestownba látogat

A végzetes döntést Jones akkor hozta meg, amikor már elkerülhetetlen volt a külvilág figyelme. Az abúzusok hírei az Egyesült Államokba is eljutottak, ami azt eredményezte, hogy Kalifornia állam egyik kongresszusi képviselője, Leo Ryan egy médiastáb és néhány jonestowni lakos aggódó rokonai kíséretében a helyszínre látogatott.

Ryan útját az váltotta ki közvetlenül, hogy egy barátja, aki korábban a „Nép Templomának” tagja volt, közölte vele, hogy régóta nem tudja elérni Jonestownban tartózkodó családtagjait. Ehhez jött még egy Deborah Layton Blakey nevű nő eskü alatt tett nyilatkozata, amelyben beszámolt a borzalmakról – Blakey Jones egyik segédje volt, azonban végül sikeresen megszökött Jonestownból, és a guyanai fővárosban, Georgetownban található amerikai nagykövetségre menekült.

Amikor Ryan Jonestownba ért, meglepetés érte: a helyiek tökéletesen koreografált táncos-zenés produkcióval várták, amelynek „Fehér Éjszaka” volt a címe. Jones hetek óta a látogatásra edzette az embereket, minden híve pontosan megjegyezte, mit mondhat a látogatóknak – ezt közvetlen beosztottjai rendszeresen ellenőrizték is az addigi hetek során. Ryan képviselővel az éhező jonestowniak közölték, hogy minden nap csirkét vagy birkát esznek, és hogy sosem voltak még ennyire boldogok. Egészen elképesztő módon a képviselő végül hitt a betanított szektatagoknak, és a rövid látogatás után a delegáció útnak is indult. Ekkor azonban nem várt dolog történt.

A lakók egyike Ryan egyik asszisztensének kezébe csúsztatott egy apró papírcetlit, amelyen segítséget kért a teljes kommuna nevében. Jones ennek hallatán éktelen haragra gerjedt: az egyes lakóknak nem lett volna szabad senkivel sem kapcsolatba lépniük a látogatók közül. A dühös szektavezér azonnali távozásra szólította fel Ryant és a küldöttséget.

A képviselő érezte a veszélyt, és a hat mérföldre lévő kifutópálya felé vette az irányt, ahol korábban leszállt. A látogatókkal tartott 14 szektatag is, akik meglátták a lehetőséget a távozásra. Amikor a kifutóhoz értek, nem várt rájuk repülő – végül azonban feltűnt kettő is. Miközben ezekre szálltak fel, megjelent egy fegyveresekkel teli utánfutót vontató traktor, és vad lövöldözés vette kezdetét: az egyik távozó szektatagot, a médiastáb három tagját, és magát Ryan képviselőt is halálos lövés érte.

A fegyveresek visszatértek Jonestownba, és beszámoltak az esetről Jonesnak, aki elkezdte azt mondani az embereknek, hogy mindennek vége, és „jönnek értük” – át kell menniük a „másik oldalra.”

Erőszakos „öngyilkosság”

A kevés túlélő szinte leírhatatlan borzalmakról számolt be. Elmondásuk szerint a gyakorta agymosott szektatagok tömeges öngyilkosságának beállított esemény valójában tömegmészárlás volt. Az összecsődített emberek körül számszeríjakat tartó őrök álltak, ezek gyűrűjén kívül pedig olyanok, akiknél tűzfegyverek voltak. Az emberek rettegtek, mi lesz, ha nem azt teszik, amire Jones utasítja őket.

Mint később kiderült, a tömeges „öngyilkosságot” számos alkalommal elpróbálták már a kommunában – az emberek eleinte azt hihették, ez egy újabb ilyen szertartás. Ezek a korábbi „próbák” fontos információval szolgáltak Jones számára: megmutatták, valós helyzetben kik okoznának fennakadást vagy állnának ellen. 1978. november 18-án aztán ezeket az embereket sorakoztatta fel elsőként, majd egy lépéssel tovább ment: a gyermekeikkel kezdte. A hidrogén-cianidot és más mérgeket tartalmazó, porból kevert üdítőitalt először velük itatta meg.

A méregnek körülbelül öt percbe telt hatni – eközben az áldozatok óriási fájdalmakat éltek át, és az eleinte nyugodt „szertartás” hamar káoszba torkollott. A gyermekeiket elveszítő szülők egy része készséggel ment utánuk a halálba, mások azonban egyszerűen összeomlottak mentálisan a látottaktól. Jones egy kazettás diktafonnal felvette több részletét a folyamatnak (főként saját beszédét), és bármennyire igyekezett a kellemetlen pillanatokban szüneteltetni a felvételt, tisztán hallhatók a kétségbeesett kiáltások a csaknem 45 perces felvételen.

Jones különös ideológiájában a „Nép Templomának” tagjai a szocializmus nevében követtek el „forradalmi öngyilkosságot”. Életútjából kitűnik, hogy a szektavezér számára a legfontosabb az emberek irányítása volt – ennek legvégső megtestesülése volt, amikor arra szólította fel híveit, hogy áldozzák fel életüket az ő parancsára. Magával Jonesszal egy fejét ért lövés végzett, az nem teljesen tisztázott, hogy öngyilkos lett-e, vagy más lőtte le.

Jones Belső körének egyes tagjait különféle missziókra küldte az utolsó órákban, nagy részük túlélte az eseményeket – például azok is, akikkel több százezer amerikai dollárnak megfelelő guyanai dollárt, valamint a szekta bankszámláinak hozzáférési adatait vitette a georgetowni szovjet nagykövetségre, hogy a „Nép Templomának” vagyonával a kommunizmust támogathassa. A pénz nagy részét a küldöttek eldobták, és menekülni próbáltak, azonban a hatóságok elfogták őket.

 

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kegyetlen tömegmészárlással számolta fel magát a szocialista kommuna

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra