Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kalapács alá került Modigliani legnagyobb festménye

2018. május 16. 13:53 MTI

Majdnem megdőlt Modigliani árverési rekorja május 14-én New Yorkban. A Sotheby's korábban 150 millió dollárt várt a francia művész aktfesményéért, de végül a leütési ár még ennél is több volt.

<

Modigliani egy aktfestménye több mint 157 millió dollárért (41,7 milliárd forintért) kelt el a Sotheby's hétfői New York-i árverésén. A Sotheby's korábban 150 millió dollárt várt az olajfestményért, mint akkor írták, egy műalkotás leütési árát még soha nem becsülték ilyen magasra az árverést megelőzően.

Amedeo Modigliani (1884-1920) 22 aktot festett, művei az egész művészvilágot megrengették teljesen új, innovatív stílusukkal és felfogásukkal. Az 1917-ben született, Nu couché (sur la cote gauche) - Bal oldalán fekvő akt - című képen egy meztelen nő látható, aki fehér drapériával borított ágyon fekszik, háttal a szemlélőnek, és a válla fölött néz vissza. A 147 centiméter széles alkotás Modigliani legnagyobb képe. A festményt áruba bocsátó gyűjtő a képet 2003-ban vásárolta aukción 26,9 millió dollárért.

A francia festő eddigi árverési rekordja 170,4 millió dollár (45 milliárd forint), a rekordár egy 2015-ös aukción született. A hétfői árverésen Pablo Picasso Le Repos (A pihenés) című képe 36,9 millió dollárért talált vevőre, Claude Monet Matinée sur la Seine (Reggel a Szajna partján) című alkotása pedig 20,55 millió dollárt ért egy gyűjtőnek.

Az előzetesen becsült ár kétszereséért vették meg Georgia O'Keefe Lake George with White Birch (A George-tó fehér nyírfával) című festményét: a kép 11,3 millió dollárért ment el. Az aukciósház szóvivője az impresszionista és modern műveket kínáló aukcióról elmondta: nem volt nagy tülekedés a licitáláson, a licitharc rendezetten és hatékonyan folyt. Az árverési nap 318,3 millió dolláros összbevétellel zárult, a 45 kikiáltott tétel 71 százaléka elkelt. A tavaszi aukciók kedden folytatódnak a Christie's impresszionista és modern művészeti árverésével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalapács alá került Modigliani legnagyobb festménye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra