Múlt-kor.hu

Isztambuli vakáció – évszázados fotókon élhetjük át egy német család útját az Orient expresszen

Isztambuli vakáció – évszázados fotókon élhetjük át egy német család útját az Orient expresszen

2018. augusztus 27. 12:58 Múlt-kor

Egy Balkán-túra a Duna mentén, egészen Isztambulig ma is olyan kaland, amit sokan szívesen átélnének. Nem volt ez másképp a 20. század elején sem. Most egy régi gyűjteményből előkerült fotókon átélhetjük egy német család 1903-as nyaralását - Bécstől egészen a szultáni fővárosig.

A Bréma mellett található német kisváros, Ottersberg lakója Wolfgang Wiggers. A szabadidejét fotózással és régiséggyűjtéssel töltő gimnáziumi tanár bukkant rá 2017-ben egy nagy adag, különleges fotónegatívra. A képek egy német család nyaralását örökítik meg, akik 1903-ban, Lohr am Mainban található otthonukból felkerekedve elutaztak Bécsbe, majd ott felszálltak a híres Orient expresszre. Az Isztambul felé vezető útat hol vonattal, hol egy dunai gőzhajóra szállva tették meg.

A napjainkban is fantasztikusnak számító utazást több mint 200 fényképen örökítették meg. A negatívok egy része sajnos nedvesség miatt súlyosan károsodott az elmúlt évszázad folyamán, és maga a kamera sem volt a legjobb minőségű Wiggers szerint. Az előhívott képeken mindazonáltal így is átélhetjük a hosszú út állomásait. Sétálhatunk Bécsben, megcsodálhatjuk a Budai Várat, vendégeskedhetünk Bukarestben és bepillanthatunk a Balkán sokszínű népeinek mindennapi életébe is. Az utazás pedig Isztambulban sem ér véget, a korabeli török fővárost követően a német család továbbutazott dél-kelet felé, egészen Eskisehir városába, ahol feltehetően egy baráti családot látogattak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Isztambuli vakáció – évszázados fotókon élhetjük át egy német család útját az Orient expresszen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra