Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ismét látható a torinói lepel

2015. április 2. 10:16 MTI

Várhatóan hárommillió zarándok látogat el Torinóba a következő hónapokban, hogy megtekintse az április 19-től a nyilvánosság számára ismét látható híres vallási ereklyét, a torinói leplet. 

<

A torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban őrzött leplet június 24-ig láthatják az érdeklődők, eddig 900 ezren jelentkeztek előzetesen - közölte szerdán Cesare Nosiglia, a város érseke.

A Krisztus halotti lepleként számon tartott ereklyéhez június 21-én elzarándokol Ferenc pápa is, aki a Don Bosco, azaz Bosco Szent János (1815-1888), a szalézi rend alapítója születésének 200. évfordulójára rendezett ünnepség alkalmából is a városba látogat. Május 14-én Sergio Mattarella olasz államfő is megtekinti az ereklyét a székesegyházban.

A halotti lepel kiállítása szigorú biztonsági intézkedéseket igényel. "Az előkészületek még zajlanak, de április 19-re minden elkészül" - mondta Nosiglia.

A torinói lepel néven híressé vált ereklye a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple: az evangéliumok tudósítása szerint Krisztus testét gyolcsba csavarták, miután levették a keresztről, majd ebben is temették el. Az ereklye eredetiségét mindazonáltal eddig nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, a tudósok a mai napig vitáznak róla.

A 4,37 méter hosszú és 1,1 méter széles, halszálkamintásan szőtt lenvásznon egy körülbelül 1,75 méter magas, szakállas férfi testének lenyomata látható, akit láthatóan megkínoztak: erre utalnak a fején, a kezén és a lábfején található sérülések, valamint egy szúrt seb a szív tájékán. Az mára biztossá vált, hogy nem festmény a lenyomat, az azonban továbbra is kérdéses, hogy pontosan mely korból származik.

A torinói székesegyház egyik oldalkápolnájában 1578 óta őrzik a leplet, melyet csak különleges alkalmakkor tárnak a nyilvánosság elé. Legutóbb 2010-ben mutatták be a torinói leplet, akkor 2,1 millióan látták a különleges ereklyét, mely előtt XVI. Benedek pápa is lerótta kegyeletét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ismét látható a torinói lepel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra