Múlt-kor.hu

Így ábrázolták a szovjet tudományos magazinok a világűrt és az azt meghódító embert

2020. március 22. 16:38 Múlt-kor

Egy új valóság megteremtése és az űrstílus

A szovjet grafika mindig aktív fejlődést mutatott és gyorsan reagált az országban végbemenő változásokra. Ez főképp annak volt köszönhető, hogy az állami propaganda legfontosabb eszközei a plakátok, könyvek, magazinok, brosúrák voltak. Ezeket a sajtótermékeket gyorsan és olcsón lehetett előállítani, ráadásul látványosan jelenítették meg a tartalmat, az információt pedig vizuális és könnyen felfogható módon tálalták.

A kiadók az ország egész területén kapcsolatban álltak a művészekkel és a különféle alkotó műhelyekkel, amelyek a Szovjetunió művész szakszervezetének az égisze alá tartoztak. A tudományos magazinok gyakran nyújtottak menedéket és hivatalos állást a nonkonformista, földalatti művészeknek, akik számára egy magazinnak dolgozni egyet jelentett egy új valóság megteremtésével, amelynek semmiféle, vagy nagyon kevés köze volt az embereket abban az időben körülvevő világhoz.

A mindennapi szovjet esztétikára a szabványosítás és az egységesítés volt a jellemző, amely egy tervgazdasággal működő országnál nem volt meglepő. A fősodortól eltérő dolgokat csaknem lehetetlen volt kiadni. Az űr- és hadiipar talán az egyetlen olyan terület volt a Szovjetunióban, ahol az új formák és termékek megjelenhettek.

Az világűr az 1960-as évektől kezdődően vezető motívum lett az épületek formatervezésénél. Egy úgynevezett „űrstílus” formálódott a szovjet építészetben. A házak és középületek formái bolygóközi űrhajókra kezdtek hasonlítani, de megjelentek a repülő csészealj vagy műhold alakú épületek is. A játszótereken felbukkantak az űrállomások, az idegen planéták, és az űrrakéták, az óvodák falait pedig csillagokkal és galaxisokkal dekorálták. A világűr témája megjelent a fesztiválokon és a nagyobb tömegrendezvényeken is, a dekoráció funkciója nem volt más, mint a szovjet tudomány vívmányainak dicsőítése. Az utcákon poszterek jelentek meg olyan szlogenekkel mint: „a kommunisták utat nyitnak a csillagokhoz” vagy „a tudomány és a kommunizmus elválaszthatatlan egymástól”.

Hogyan viszonyultak a szovjet emberek a fantasztikumhoz?

Lehet, hogy a Szovjetunióban létezetek valahol titkos intézetek, amelyek idegen létformák után kutattak, de ezt ma nem tudjuk bizonyítani. A szovjet emberek egyébként nem mutattak nagy érdeklődést az idegen világok felé. Sankova apja mérnök volt, és egész életében tudományos és műszaki magazinokat olvasott. Amikor megkérdezte tőle, hogy hisz-e a földönkívüliekben, azt válaszolta, hogy valószínű, hogy léteznek, de nem nagyon akar találkozni velük. Az űrkutatás leginkább a kreatív szovjet emberek rétegére volt nagy hatással. Az idegenekkel való találkozás témája aztán szépen lassan igen népszerű téma lett amelyet előszeretettel jelenítettek meg a filmvásznon és a rajzfilmekben is.

A szovjet filmstúdiók kozmonauták és tudósok bevonásával számos filmet forgattak az idegenekről és rengeteg rajzfilm is készült hasonló témában. Egyes filmek igazi „blockbusterek” voltak, több generáció gyűlt össze a szomszédoknál, rokonoknál, az akkor még ritkaságszámba menő tévékészülékek előtt, hogy a szovjet filmipar egy-egy gyöngyszemét megtekinthesse.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így ábrázolták a szovjet tudományos magazinok a világűrt és az azt meghódító embert

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra