Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
I. András király tiszteletére bocsátott ki emlékérmet a Magyar Nemzeti Bank

I. András király tiszteletére bocsátott ki emlékérmet a Magyar Nemzeti Bank

2023. augusztus 22. 13:21 MTI

Emlékérmet bocsátott ki I. András király tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank – közölte a Tihanyi Apátság látogatóközpontjában tartott hétfői ünnepségen a pénzintézet alelnöke.

<

Kandrács Csaba elmondta: az 500 arany, valamint az 5000-5000 ezüst- és nemesfém érmét az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából című sorozat második elemeként bocsátották ki.

A sorozat első darabja a 2021-ben kiadott Szent István király emlékérme volt.

A tihanyi monostort alapító I. András királynak emléket állító aranyérmék 500 ezer forintba, az ezüstök 15 ezer forintba, a nemesfémek háromezer forintba kerülnek. Az érméket Szilos András tervezte.

A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket évfordulók, nemzetközi események alkalmából – mondta Kandrács Csaba.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója I. Andrásról szólva elmondta, hogy országépítőként Szent István nyomdokaiba lépett.

Gál Sámuel bencés szerzetes azt emelte ki, hogy I. András folytatta a Szent István által megkezdett országépítést, megerősítette a kereszténységet.

Általa az apátság hozzájárult ahhoz a kulturális, gazdasági örökséghez amely manapság is jellemzi Tihanyt - tette hozzá. A helyszínen kiadott sajtóanyag szerint az emlékérmék előlapján az uralkodó által veretett úgynevezett második típusú ezüstdénár előlapjának ábrázolása látható, az apátság alapítólevelét megidéző pergamenszerű felületen.

A latin nyelvű körirat megnevezi a kibocsátót, a kereszt motívummal pedig kifejezi az uralkodó elkötelezettségét a kereszténység mellett.

A hátlapon I. András pecsétje, valamint az uralkodó neve és uralkodásának ideje látható. Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfelirattal ellátott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

I. András király tiszteletére bocsátott ki emlékérmet a Magyar Nemzeti Bank

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra