Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hol van Ned Kelly koponyája?

2021. április 2. 08:19 Múlt-kor

Eltűnt maradványok

Ned Kellynek az ausztrál folklórban elfoglalt helyét az is erősítette, hogy halála után földi maradványainak jó időre nyoma veszett, s számos feltételezés, teória kezdett keringeni azok holléte felől. Tényleg trófeavadászok lopták el csontjait? Valóban egy kiállítás után lovasították meg a fejét a hetvenes években? Esetleg a tetemén titokban boncolást végző orvosok vitték magukkal az ausztrál bűnöző csontjait?

Mikor az Old Melbourne Gaolt 1929-ben végleg bezárták, exhumálták a börtön falai között 1880 és 1924 között kivégzett rabok holttesteit, összesen nagyjából harmincat. A tömegsírt azonban felnyitásakor a bámészkodó, többségében fiatal fiúkból álló tömeg megrohanta, és bizarr módon a csontok, koponyák közül jó párat elragadott – köztük Kellyét.

A börtön vesztőhelyén kivégzett foglyokat 1929-ben és 1937-ben a Pentridge Prison tömegsírjaiban temették újra, de hogy pontosan hol, arra évtizedekre a feledés jótékony homálya borult.

2006-ban a Heritage Victoria örökségvédeklmi szerv megbízásából a Terra Culture végzett próbaásatásokat a Pentridge feltételezett temetője helyén, de akkor csak Ronald Ryan, az utolsó ott kivégzett rab maradványai kerültek elő.

A kutatócsapat később egy téglalapalapú, elburjánzott, kerítéssel körülvett udvart ábrázoló, 1955-ös légifotót talált, amely látszólag tökéletesen illett a temető tervének paramétereihez.

A légifotó által lokalizált területet 2006 és 2009 között tárták fel, közte a három 1929-es tömegsírt. Ned Kelly csontjait a harmadik tömegsír – amely 30 méterre volt a terv által jelzett helytől – rejtette. E tömegsírban összesen 24, sebtében eltemetett koporsó és ládika volt, a szakértők ezekben összesen 15 személy maradványait különböztették meg. A csontokat a jelek szerint áthelyezték a hatvanas években folyó csatornázási munkálatok miatt, ám erről nem született dokumentáció.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hol van Ned Kelly koponyája?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra