Múlt-kor.hu

Hogyan próbálták biztosítani a munkára való koncentrálást a történelem során?

Hogyan próbálták biztosítani a munkára való koncentrálást a történelem során?

2020. március 26. 14:59 Múlt-kor

Hírességek megoldásai

Démoszthenész athéni politikus és szónok volt a Kr. e. 4. században – eleinte azonban beszédhibával küzdött, amelyet csak különleges módszerrel tudott legyőzni: kavicsokat tett a szájába, és így gyakorolta beszédeit fel-alá sétálva reggelente a tengerparton.

Módszere végül eredménnyel járt: sikeresen meg tudta védeni örökösödési jogát édesapja halála után, nyilvános beszédei pedig nagy szerepet játszottak abban, hogy Athén szembeszállt a terjeszkedő Makedóniával.

Az Egyesült Államok egyik leghíresebb „alapító atyja”, a polihisztor Benjamin Franklin minden reggel „légfürdőt” vett – anyaszült meztelenül állt egy órán keresztül nyitott ablaknál, az időjárástól függetlenül, egész évben.

Állítása szerint e módszer megakadályozta a betegségek kialakulását, mint például a megfázásét vagy az influenzáét, és minden ismerősének javasolta – valamiért azonban mégsem jött divatba.

Ernest Hemingway amerikai író híres volt arról, hogy állva szeretett írni. Nem ő volt azonban az egyetlen – Søren Kierkegaard dán filozófus, Charles Dickens angol író, Virginia Woolf amerikai írónő és Winston Churchill brit politikus is ugyanennek a szokásnak voltak hívei.

Napjainkban több kutatás is afelé mutat, hogy az állva végzett munka csökkenti a hátfájást, javítja a vérkeringést, és a vércukor-háztartásra is jó hatással lehet, továbbá megakadályozhatja az elhízást.

Thomas Edison mindössze négy órát aludt éjszakánként, és a napközbeni rövid, 20 perces erőgyűjtő alvásokra esküdött. Napjaink tudományos kutatásai arra jutottak, valódi pozitív hatásai vannak a napközbeni rövid szundításoknak: növelik a figyelmet és a koncentrálóképességet, de javítják a memóriát és a tanulási készségeket is.

Mindemellett csökkentik a vérnyomást és a stresszt is. Könnyen lehet, hogy szerepük volt abban, hogy Edison korának legnagyobb feltalálója volt, aki állandó újítással töltötte idejét.

Egy dolog a fentiek alapján egészen biztos: nincs általános recept, és minden munkásságáról híres történelmi személy saját maga találta meg a módját annak, hogy kihozza magából a maximumot. Módszereik számukra tökéletesnek bizonyultak, mások esetében azonban korántsem biztos, hogy beválnának.

Hogyan próbálták biztosítani a munkára való koncentrálást a történelem során?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tavasz: Halálos tudomány

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra