Múlt-kor.hu

Hogy élte meg Einstein az antiszemitizmus erősödését Németországban?

Hogy élte meg Einstein az antiszemitizmus erősödését Németországban?

2018. november 15. 16:52 MTI

Csaknem negyvenezer dollárért kelt el egy keddi jeruzsálemi árverésen Albert Einstein nővéréhez írt levele, amelyben a tudós már 1922-ben a Németországban terjedő antiszemitizmusról számol be.

Einstein a zsidó származású Walter Rathenau német külügyminiszter meggyilkolását követően írta a levelet, miután elhagyta Berlint. A nővérének, Majának címzett levélben az országban elharapódzó antiszemitizmusról ír.

„Egész jól vagyok, német kollégáim minden antiszemitizmusa ellenére. Gazdaságilag és politikailag is sötét idők elé nézünk, úgyhogy örülök, hogy fél évre elszabadulhatok az egésztől” - fogalmazott a fizikus a másfél oldalas, németül írt levélben. Egyúttal igyekezett megnyugtatni nővérét, mint írta: „Ne aggódj miattam, én sem teszem, bár ez nem túl kóser”.

Einstein a levelet valószínűleg Kielben vetette papírra, mielőtt Ázsiába indult volna, ahol előadásokat tartott - közölte a Kedem aukciósház. A Nobel-díjas fizikus 1933-ban hagyta el Németországot, miután a nácik hatalomra kerültek. Az Egyesült Államokba emigrált, és lemondott német állampolgárságáról. A levél kikiáltási ára 12 ezer dollár volt. A magát megnevezni nem kívánó vásárló végül 39 ezer 360 dollárt adott a dokumentumért.

Hogy élte meg Einstein az antiszemitizmus erősödését Németországban?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra