Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hét híres diktátor gyermekei

Hét híres diktátor gyermekei

A diktátorok tevékenysége széles körben ismert, de mit tudunk a leszármazottaikról? Miként tengették mindennapjaikat Kadhafi milliárdos csöppségei? Valóban volt Hitlernek fia? Szaddam két fia közül ki nyerte az utódlásért folyó küzdelmet? Melyik gyermeke okozta Mussolininak a legtöbb fejfájást?

Sztálin disszidens leánya

„Még csak arra sem képes, hogy egyenesen lőjön” – mondta Sztálin, miután belépett abba a szobába, ahol elsőszülött fia sikertelenül próbálta magát fejbe lőni. A később a német fogságban már – egyes források szerint – sikeres öngyilkosságot elkövető Jakovot, valamint másik fiát, az állandóan részeg Vaszilijt elhanyagoló generalisszimusz az egyetlen lányát, Szvetlánát rajongásig szerette.

A szüleivel csak alkalmanként találkozó lány 16 évesen beleszeretett egy 40 éves szovjet zsidó filmesbe, aki azonban nem nyerte el az atyai áldást, és hamarosan egy északi sarkkörön túli iparvárosban találta magát. Szvetlána 1949-ben diplomát szerzett a Moszkvai Állami Egyetemen, majd tanárként és fordítóként dolgozott, az irodalom volt a mindene. 17 évesen ment férjhez először, amit két másik frigy követett, első házasságából egy fiú, a másodikból egy leánygyermeke született. 1963-ban Bradzsesa Szingh kommunista újságíróval melegedett össze, akivel három éven át együtt éltek. Miután a férfi elhunyt, Szvetlána a hamvait szülőhazájába, Indiába kísérte, hogy a családja a Gangeszba szórhassa.

Újdelhiben pedig egyszerűen besétált az amerikai nagykövetségre, és politikai menedékjogot kért. Indiából egy rövid svájci kitérő után New Yorkba érkezett, ahol a Húsz levél egy jóbaráthoz című, bestsellerré vált önéletrajzi kötetével szerzett magának írói hírnevet és közel 2,5 millió dollárt. Az apját gyakran szörnyetegnek nevező asszony – aki később egy időre visszatért a Szovjetunióba – utoljára William Wesley Peters építészhez ment hozzá, akitől született egy lánya. Ő ma egy amerikai buddhista punk.
 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2020. tél számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra