Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hét halálos divattrend a történelemben

Hét halálos divattrend a történelemben

2022. április 23. 12:50 Kulcsár Ádám

<

Gyilkos gallér

Bár a listánkon szereplő legtöbb divattrendet a nők követték, a magas nyakú merev gallér a XIX. században a férfiak „kiváltsága” volt. A kor felfogása szerint az erős férfinyak ellenállhatatlanabb és nagyobb szexuális potenciált rejtett. A szinte kivétel nélkül mindig fehér színű gallért szegecsekkel erősítették az inghez.

A kiegészítőt gyakran „apagyilkosnak” nevezték, ugyanis több esetben halált, pontosabban fulladást okozott, amikor a viselője egy-egy éjszakai mulatozás után már nem tudott megszabadulni tőle elalvás előtt. Mikor az ittas feje előrebukott, a keményített gallér elszorította a levegő szabad áramlásának útját.

Olykor pedig más módon okozott halált: a fő nyaki ütőér vérellátását tette elégtelenné a nem egyenesen tartott fej és a merev nyakú gallér kombinációja, aminek eredményeképpen az agy nem kapott elég oxigént.

A New York Times 1888-ban „Megfojtotta a gallérja” címmel hozott címlapján egy történetet. Egy bizonyos John Cruetzi holttestére bukkantak egy parkban az ott sétálók, akik először azt hitték, csupán alszik az úr, ugyanis egy padon ült, a feje pedig előre hanyatlott.

A halottkém megállapítása szerint a férfi felönthetett a garatra, és valóban egyszerűen elaludt a padon ülve, ám a merev nyakú gallérja – miközben feje lebukott – egyszerre szorította el a légcsövét, és csökkentette a vérellátását. Fulladás és gutaütés jeleit egyidejűleg lehetett észlelni a testen.

Hasonló eset volt, amikor 1912-ben a William F. Dillon nevű férfit emésztési zavar kínozta, aminek következtében megduzzadt a nyaka, a gallér pedig lassan megfojtotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét halálos divattrend a történelemben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. ősz: Életüket és vérüket

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra