Hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el
2020. május 19. 08:28 Kulcsár Ádám
Viktória királynő szivacsa
Viktória királynő étvágyáról is híres volt, étrendjét, valamint hihetetlen torkosságát tekintve nem meglepő, hogy míg esküvője idején csupán 45 kilót nyomott, a halála előtti időkben már legalább 127 centis derékbőséggel büszkélkedhetett az alig 150 centiméter magas uralkodó.
Idősebb korában állítólag már arra is képes volt, hogy fél óra alatt 7-8 fogást elfogyasszon.
Rendszeres délutáni teája mellé egy, már abban a korban is klasszikusnak nevezhető piskótaszeletet is elmajszolt.
A manapság Viktória-szivacs, Viktória-szendvics, szivacspiskóta vagy Viktória-sütemény néven emlegetett nyalánkság – amely egyébként az egyik első élesztőmentes desszert – régóta ismert volt, ezt a fajta édességet a XVI. század közepén a spanyol udvarban tevékenykedő Giovan Battista Cabona itáliai cukrászmesterhez kötjük.
A jó állagú, omlós, könnyű szerkezetű, vajas-cukros alapból kiinduló, citromillatú piskótafajta receptje Gervase Markham költő 1615-ös, angol nyelvű könyvébe került be először.
Máig tartó népszerűségét a lefekvés előtt is édességet majszoló Viktória királynő mohósága mellett főként a sütőpor elterjedésének köszönheti, amivel a piskóta még magasabbra emelkedett, szerkezete még szivacsosabbá, könnyebbé vált.
A tipikus Viktória-piskóta egyébként málnalekvárral és vaníliakrémmel van ízesítve, ám ma már számtalan módja van, hogy a habkönnyű tésztát ízesebbé tegyék.