Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el

2020. május 19. 08:28 Kulcsár Ádám

<

Viktória királynő szivacsa

Viktória királynő étvágyáról is híres volt, étrendjét, valamint hihetetlen torkosságát tekintve nem meglepő, hogy míg esküvője idején csupán 45 kilót nyomott, a halála előtti időkben már legalább 127 centis derékbőséggel büszkélkedhetett az alig 150 centiméter magas uralkodó.

Idősebb korában állítólag már arra is képes volt, hogy fél óra alatt 7-8 fogást elfogyasszon.

Rendszeres délutáni teája mellé egy, már abban a korban is klasszikusnak nevezhető piskótaszeletet is elmajszolt.

A manapság Viktória-szivacs, Viktória-szendvics, szivacspiskóta vagy Viktória-sütemény néven emlegetett nyalánkság – amely egyébként az egyik első élesztőmentes desszert – régóta ismert volt, ezt a fajta édességet a XVI. század közepén a spanyol udvarban tevékenykedő Giovan Battista Cabona itáliai cukrászmesterhez kötjük.

A jó állagú, omlós, könnyű szerkezetű, vajas-cukros alapból kiinduló, citromillatú piskótafajta receptje Gervase Markham költő 1615-ös, angol nyelvű könyvébe került be először.

Máig tartó népszerűségét a lefekvés előtt is édességet majszoló Viktória királynő mohósága mellett főként a sütőpor elterjedésének köszönheti, amivel a piskóta még magasabbra emelkedett, szerkezete még szivacsosabbá, könnyebbé vált.

A tipikus Viktória-piskóta egyébként málnalekvárral és vaníliakrémmel van ízesítve, ám ma már számtalan módja van, hogy a habkönnyű tésztát ízesebbé tegyék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra