Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hatalmas viking lakomacsarnokot azonosítottak a föld alatt

2014. december 16. 09:00

Egy ötven méter hosszú viking épület maradványait azonosították a dél-svédországi Vadstena mellett régészek földradar segítségével. 

<

A Svédország déli részén található Aska dombról régóta úgy sejtették, hogy halomsír lehet, de a régészek a Journal Archaeological Prospection legújabb számában közzétett tanulmányukban leírják, hogy a maradványok egy nagyméretű, feltehetően viking kori épület alapjai voltak. A házat minden valószínűség szerint egy viking uralkodócsalád tagjai lakták, akiknek sírjait a közelben tárták fel.

"Ismerünk több párhuzamot, olyan épületeket, amelyeket az elit használt: ilyen Fornsigtuna Stockholm mellett, illetve Lejre, Roskilde közelében. A hasonlóság azonban az Ó-Uppsalánál feltárt lakomacsarnokot vizsgálva a legszembetűnőbb. Ezek az építészeti minták a két terület közötti intenzív kommunikációra utalnak" - mondta el Martin Rundkvist, az Umeå Egyetem munkatársa.

Gamla Uppsala (Ó-Uppsala)

A duplafalú, lakomák megrendezésére szolgáló terem eredetileg 50 méter hosszú és 14 méter széles volt, négy bejárattal rendelkezett, közepén pedig egy hatalmas tűzhely volt. "Kutatásunk bebizonyította, hogy a noninvazív geofizikai módszerek alkalmasak lehetnek a hasonló épületek azonosítására máshol is. A kutatók anélkül becsülhetik meg az adott épület korát, hogy kiterjedt régészeti terepmunkába kezdenének" - fogalmazott Andreas Viberg kutatásvezető, a Stockholmi Egyetem Régészeti Kutató Laboratórium munkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatalmas viking lakomacsarnokot azonosítottak a föld alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra