Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hatalmas robbanással érkezett meg New Yorkba az I. világháború

2021. október 1. 08:21 Múlt-kor

<

Forró nyomon

A Black Tom szigeti robbanást követő nyomozás először két éjjeliőrt gyanúsított meg, akik cserépedényekben tüzeket gyújtottak, hogy elzavarják a szúnyogokat. Ám hamar kiderült a vizsgálatokból, hogy az általuk gyújtott tüzek túl messze voltak ahhoz, hogy gondot okozzanak.

Thomas J. Tunney, a New York-i rendőrség felügyelője gondolt először arra, hogy a robbanást nem véletlen baleset, hanem szándékos szabotázs okozta. Tunney szakértője volt a bombáknak, mivel a bombamerényletekben utazó anarchista csoportok után nyomozott a századforduló környékén.

A gyanú egy németre, Franz von Rintelenre terelődött. Von Rintelen 1915-ben érkezett az Egyesült Államokba, hamis svájci útlevéllel, álnéven. Tevékenységének a középpontjában a szabotázsakciók álltak. Ezeket általában időzített bombák segítségével, a britekkel szembenálló ír dokkmunkások köréből toborozva érte el. De munkásszervezetet is alapított, hogy sztrájkokkal és munkalassításokkal késleltesse az antantnak behajózni szánt amerikai segítséget.

Rintelen bőséges pénzt hozott magával, amellyel igyekezett minél több embert megnyerni magának. Valószínűleg így került a látókörébe Michael Kristoff, egy szlovák bevándorló, aki Bayonne-ban, New Jersey államban élt, és 1916 júliusától a Black Tom sziget hadianyag-raktáraiban dolgozott.

A nyomozók látókörébe Kristoff úgy került be, hogy idős szállásadója beszámolt nekik arról, hogy a robbanás reggelén a férfi zavartan viselkedett, és magában motyogva azt kérdezgette, hogy „mit tettem?”.

Azt is megtudták a férfiról, hogy olykor éjjel, piszkos kézzel és ruhában tért haza, üzemanyagbűzt árasztva. 1916 augusztusában a hatóságok letartóztatták Kristoffot, és hamar megdöntötték az alibijét. Ezt látva a férfi megtört, és beszámolt egy széles, német ügynökökből álló hálózatról, amelyet New Yorkból irányítottak és fizettek. A vallomás ellenére a hatóságoknak el kellett engedniük, mivel nem sikerült közvetlen bizonyítékot szerezni Kristoff ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatalmas robbanással érkezett meg New Yorkba az I. világháború

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. ősz: Életüket és vérüket

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra