Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

2021. szeptember 3. 09:36 Múlt-kor

<

A porszívó: a tisztaság új szintje

Habár évezredek óta használjuk őket, a seprűk, illetve a szőnyegporolók egyszerűen nem elegendőek ahhoz, hogy otthonaink valóban tiszták maradjanak.

„A por és kosz felgyülemlése a lakóházakban nagy bosszúságot okoz minden jó háztartásvezetőnek” – írta Ives McGaffey 1869-es szabadalmi kérelmében, amellyel szőnyegtisztító találmányának kívánt védelmet szerezni. A szerkezet egy kézi tekerő segítségével hozott létre vákuumot, amelyet felhasználva apránként szívta ki a port a szőnyegekből.

Ennél jó néhány fokkal hatékonyabbak voltak azok a szintén vákuumos alapon működő porszívók, amelyek már benzinnel üzemeltek – ezek azonban olyan nagyok voltak, hogy lóval vontatták őket. Egy „Puffing Billy” („Pöfékelő Billy”) névre keresztelt ilyen szerkezettel tisztították ki többek közt a westminsteri apátságot is VII. Eduárd brit király 1911-es koronázása előtt.

A ma is ismert és használt, villanymotor segítségével vákuumot létrehozó porszívót egy ohiói áruház takarítója, bizonyos James Murray Spangler találta fel 1907-ben. Az asztmás férfi az általa munkahelyén használt porológépet tartotta felelősnek súlyosbodó tüneteiért, így nekilátott egy olyan szerkezet összeállításának, amely nem felveri, hanem elszívja a port a kívánt felületről.

Az első prototípus porzsákja még egy egyszerű párnahuzat volt, fogantyúja pedig egy seprűnyél, ám hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a találmányban komoly potenciál rejlik. Spangler szabadalmaztatta is találmányát, azonban nem volt pénze annak tömeges előállítására.

A férfinak azonban szerencséje volt: bemutatta találmányát unokatestvérének, Susan Hoovernek, aki azonnal a porszívó rajongójává vált, és rávette bőriparos férjét, William Hoovert a gyártás finanszírozására. Az üzletembert nem volt nehéz meggyőzni: bőrtermékei javarészt lovakhoz való hámok és hasonló kellékek voltak, amelyekről tudta, hogy az automobil térhódítása miatt a napjaik meg vannak számlálva, így örömmel szállt be az új háztartási készülék gyártásába. Megvásárolta a pénzszűkében lévő Spanglertől a szabadalmat, és alkalmazásba is vette rokonát a gyártás felügyelőjeként.

William Hoover maga is javított valamelyest a szerkezeten, de különösen a marketingben járt az élen: ingyenes tíznapos próbaidőre is kölcsönadta termékeit az érdeklődőknek, akik közül aztán csak kevesen nem vásárolták meg. A gyártás Hoover műhelyéből hamar nagyobb üzembe költözött, a márkanév pedig sokáig a porszívó szinonimája maradt a világ számos nyelvén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra