Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

2021. szeptember 3. 09:36 Múlt-kor

<

A mosógép: megszüntetni a „mosónapot”

A 20. század hajnalán a legtöbb háziasszony kénytelen volt minden héten egy teljes napot a ruhák mosásának és szárításának szentelni.

A mosást sok tűzön melegített vízzel és kezdetleges szappannal, kézzel végezték a mosódeszka különféle változatain, a „szárítás” pedig a teregetést jelentette – éghajlattól és évszaktól függően a szabadban, avagy a tűz közelében, ami további kellemetlenségeket, avagy életveszélyt is jelenthetett.

A szerencsésebb asszonyok rendelkeztek kézi ruhafacsaróval, amelyen keresztülhajtva a kevésbé sérülékeny ruhadarabokat, lehetséges volt kipréselni belőlük a fölös vizet, hogy hamarabb megszáradjanak. A ruhák tisztítása azonban ezzel együtt is sok órányi intenzív fizikai munkát jelentett.

Eme áldatlan viszonyok közepette lépett a színre a mezőgazdasági gépekkel foglalkozó Frederick Maytag, aki 1907-ben új, az élet más területén alkalmazható termékeket keresett, amelyekre az év azon időszakaiban is van kereslet, amikor a mezőgazdasági gépekre nincs.

Maytag nagy ötlete végül valóban sikert hozott: előbb egy kézi tekerésű mosógépet eszelt ki, 1911-re pedig megoldotta mind az árammal, mind a benzinmotorral való működtetését.

A Maytag-féle Gyrofoam, az első olyan mosógép, amely agitátorral tisztította a ruhákat egy alumíniumtartályban, 1922-ben került piacra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra