Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat rövid életű állam Magyarországon, amelyet elsodortak a trianoni béke viharai

2017. december 7. 14:09

<

Vendvidéki Köztársaság

A napjainkban Szlovéniához tartozó Muravidék területe ugyancsak erősen vitatott volt az 1918-20-as években. A terület helyi önkormányzatai már 1918 őszétől szinte önállóan igazgatták az itteni településeket, mígnem 1919 tavaszán a Tanácsköztársaság igyekezet kiterjeszteni ide befolyását.

A kommunista hatalom népszerűtlenségét egy helyi kalandor és csempész, Tkálecz Vilmos igyekezett kiaknázni és társaival május 29-én Muraszombaton kikiáltották a Vendvidéki Köztársaságot vagy más néven Mura Köztársaságot. Tkálecz a következő napon már egy táviratban tudatta Kun Bélával az új állam megszületését és kérte „a Magyar Tanácsköztársaság csapatainak Mura Köztársaság területéről való azonnali visszavonását.”

A „válaszra” sem kellett sokáig várnia, június 2-án meg is indult a magyar Vörös Hadsereg vendvidéki offenzívája, amely alig hat nap fennállást követően eltörölte a furcsa kis országot. Tkálecz ezt követően Ausztriába menekült, a Muravidéket pedig hamarosan a szerb hadsereg erői szállták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat rövid életű állam Magyarországon, amelyet elsodortak a trianoni béke viharai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra