Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Három különböző arcot is kapott halála után 3300 évvel Tutanhamon fáraó

2020. december 9. 15:50 Múlt-kor

<

Női arcú fáraó

Hogy meggyőződjenek az eljárás pontossága felől, a National Geographic Society egy amerikai csapatot is felkért, hogy végezze el ugyanezt a vizsgálatot. Az amerikaiaknak azonban „vakon” kellett dolgozniuk, tehát a kutatóknak nem árulták el, kinek a szobrát készítik.

A New York-i Egyetem munkatársai, Susan Antón és Bradley Adams első pillantásra úgy vélekedett, hogy a koponya akár nőé is lehet – erre a következtetésre jutott egyébként Michael Anderson, a Yale művész szakértője is –, miután több, általában a nőkre jellemző testi jegyeket találtak rajta: ilyen volt az ívesen hátrahajló áll, az enyhén nyújtott koponya, valamint hogy szinte hiányzott a csont éle a két szemüreg felett.

A szakemberek a további vizsgálatok révén végül kijelentették, hogy az illető egy 18-19 éves, észak-afrikai származású férfi, a múmia korát pedig a fogakból sikerült megállapítani. Tutanhamon egyébként nagyon jellegzetes fogakkal rendelkezett, metszőfogai nagyok és kissé kiállóak voltak, ami jellemző dinasztiája más tagjaira is. A CT-felvételek és Antón kutatásának eredményeit felhasználva végül az amerikai csapat is elkészítette a maga Tutanhamonját.

A kutatás harmadik fázisában az Egyiptomi Régiségügyek Legfelső Tanácsa felkért egy egyiptomi szakemberekből álló csapatot, hogy készítsék el ők is Tutanhamon arcmását. Az egyiptomi csapat ugyanazon CT-felvételek alapján dolgozott, elkészítették a műanyag modellt, ezt agyaggal borították be, amihez a Tutanhamonról készített ősi ábrázolásokat használták fel.

A Kairóban, nagy médiafelhajtás közepette ismertetett portrék határozottan emlékeztetnek a fáraó világhírű aranyszarkofágján látható ábrázatára. A törvényszéki orvos szakértők csoportjai ugyan külön-külön alkották meg saját Tutanhamonjukat, ám a három kép nagyon hasonlított egymásra.

„A különbségek az orr végén és a füleknél láthatók” – magyarázta Havvász. A francia és amerikai portrén hasonló orr és fülek láthatók, míg az egyiptomi képmásnak nagyobb orrot adtak a szakemberek. A rekonstrukció végén a három elképzelést egyesítették, így születtek meg azok képek, amelyek 2005-ben bejárták a világot.

Bár a Tutanhamont világhírűvé tevő ikonikus halotti aranymaszk az ókori egyiptomi művészet talán legismertebb alkotása, valószínűleg soha nem fog születni pontosabb kép a fáraóról a 2005-ben elkészített három arcrekonstrukciónál. A fáraó néhány jellemvonása továbbra is rejtélyes. Orra felső részének vagy fülének pontos formáját, szemét és haja színét pedig a komputertomográfiás vizsgálatokkal lehetetlen meghatározni, így minden bizonnyal soha nem fogjuk megtudni, hogyan nézett ki valójában a világ leghíresebb gyermekfáraója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Három különböző arcot is kapott halála után 3300 évvel Tutanhamon fáraó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra