Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Harmóniában éltek az ellentmondások a középkori ember elméjében

Harmóniában éltek az ellentmondások a középkori ember elméjében

2023. május 14. 16:03 Múlt-kor

<

A tudományban vagy a mágiában hittek?

A kora középkorban a világ egy csodákkal teli hely volt, átitatva a természetfölöttivel és az Isteni Terv által vezérelve. Mire Kolumbusz felfedezte Amerikát, már egy legyőzendő és kihasználandó hellyé változott.

A középkori bestiáriumokban a világban fellelhető lények részletes leírásai és művészi ábrázolásai szerepeltek. De ezek nem útikalauzok voltak, hanem az egyes állatoknak a Teremtésben betöltött célját filozófiai szempontból elemző szövegek. A hódról például tudható volt, hogy értékes pézsmát termel a heréiben. Amikor üldözik, leharapja azokat, és megmutatja a sebet a vadásznak, hogy jelezze: hiábavaló a fáradság. Az embernek ugyanígy kell elvetnie magától a bűneit, hogy az ördög csapdába ne ejthesse. Minden állat tudott hasonló erkölcsi tanítással szolgálni.

A középkori elmében megfértek egymás mellett ma már ellentmondásosnak tűnő dolgok: egy esemény például lehetett egyszerre természetes és természetfölötti eredetű. Ismert volt, hogy a nap- és holdfogyatkozásokat az egymás előtt elhaladó égitestek okozzák, összhangban a tudományos törvényekkel. Ugyanakkor egy ilyen fogyatkozást az isteni közbeavatkozás jeleként is lehetett értelmezni, ahogy azt Paderborni Olivér is tette az ötödik keresztesháborúról szóló beszámolójában:

„Nem sokkal azután, hogy megérkeztünk, majdnem teljes holdfogyatkozás történt. Ez gyakran megtörténik természetes okokból telihold idején. De mivel mondotta az Úr: »jelek lesznek a Napban, a Holdban«, ezt a fogyatkozást az ellenség számára kedvezőtlen jelként értelmeztük.”

A herefordi székesegyházban látható Mappa Mundi (a Világ Térképe) az empirikus tudás és a találgatás hasonló keverékét mutatja. A három ismert kontinens: Európa, Ázsia és Afrika szerepel rajta, számos pontosan elhelyezett várossal, folyóval és tengerrel. A periférián azonban fantasztikus lények láthatók, amelyekről szilárdan hitték, hogy ott élnek: künokephaloszok (kutyafejűek), szkiapodok (egylábúak) és unikornisok.

Amikor Kolumbusz elhajózott, hogy új utat találjon a mesés Keletre, kora minden technológiai újítása a segítségére volt: fejlett vitorlások, lőpor, iránytűk. Ennek dacára még arra számított, hogy a Mappa Mundi csodás lényeivel, a középkori elme alkotásaival fog találkozni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Harmóniában éltek az ellentmondások a középkori ember elméjében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra