Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Halálig szülőföldjére vágyott vissza Geronimo, az apacs gyógyító

Halálig szülőföldjére vágyott vissza Geronimo, az apacs gyógyító

2022. március 8. 15:05 Múlt-kor

<

Kétfrontos küzdelem

A térségbe ekkoriban egyre több amerikai telepes is érkezett, főleg azt követően, hogy az 1846-1848-as mexikói–amerikai háború során nagy területek kerültek az Egyesült Államok fennhatósága alá.

Az 1848-ban indult kaliforniai aranyláz egészen az 1860-as évekig nagy számban vonzotta a keletről érkező, aranyat, ezüstöt és rezet kereső fehéreket Kaliforniába és a szomszédos területekre.

E területeket sok esetben a korábban érkezett mexikói telepesek és az apacsok is a sajátjuknak tekintették, és rendszeressé váltak a telepesek összetűzései mind az indiánokkal, mind a mexikóiakkal.

Geronimo e harcokban legendás hírnevet vívott ki magának. Számos – bizonyítékkal sajnos alá nem támasztható – történet kering arról, hogy a nehéz, hegyvidéki terepen hogyan járt túl üldözői eszén.

„A hadi ösvényre harcosként léptem, nem törzsfőnökként. Ellenem nem tettek semmit, de a népem egyes tagjai ellen igen, és a törzsemmel együtt harcoltam, mert a katonák, és nem az indiánok voltak a hibásak” – írta erről az időszakról.

A történetek között visszatérő elem, hogy Geronimo és harcosai egy barlangba húzódnak vissza, és
a mexikói vagy amerikai csapatok ennek bejáratánál állnak lesben.

Az indiánokat sosem látják elhagyni a barlangot, később azonban ismét azon kívül tűnnek fel – arra, hogy egy másik kijáraton, vagy egyéb módon hagyták el a barlangot, sosincs egyértelmű magyarázat.

1860 decemberében 30 amerikai bányász támadta meg a bedonkohe apacsokat a mai Új-Mexikó területén, a Mimbres folyónál. A bányászok megöltek négy indiánt, és 13 nőt és gyermeket ejtettek foglyul.

Az apacsok válaszul amerikai települések ellen indítottak portyákat. Geronimo neve egyre ismertebbé vált az amerikai hatóságok előtt is, elfogni azonban nem tudták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Halálig szülőföldjére vágyott vissza Geronimo, az apacs gyógyító

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra