Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gigantikus óegyiptomi szobrokat állítottak ki Párizsban

2015. augusztus 24. 10:32 MTI

Több mint egy évezreden keresztül a Földközi-tenger mélyén hevert az a három monumentális ókori egyiptomi szobor, amelyet az Arab Világ Intézetében állítottak fel a hét végén Párizsban.

Ozirisz és Ízisz egyiptomi istenségek hat méter magas, 4-5 tonnát nyomó gránitszobrát, valamint az ugyancsak 6 méter magas, de csaknem 16 tonnás sztélét (feliratos álló kőtábla) Franck Goddio francia búvárrégész fedezte fel Hérakleion-Tonisz és Kanopusz elsüllyedt városokban a mai Alexandria közelében. E városok a 8. században kerültek víz alá kataklizmaszerű természeti csapások, főleg földrengések sorozatának következményeként, tenger alatti romjaikat 2000-ben, illetve 1997-ben találta meg Goddio és kutatócsapata.

A három város csak görög tragédiákból, útleírásokból és legendákból volt ismert egészen addig, amíg Franck Goddio és csapata évekig tartó kutatás eredményeként meg nem találta ezeket 6-9 méteres mélységben a víz alatt.

A három óriási szobrot azért tették közszemlére, hogy kedvet csináljanak a Goddio által felfedezett ősi kincsekből szeptember 8-án nyíló, Ozirisz: Az elsüllyedt Egyiptom rejtélyei című kiállításhoz. A csaknem 300 régészeti leletet az Alexandriai Tengerészeti Múzeum adta kölcsön a párizsi tárlathoz, közülük sok első alkalommal látható Egyiptomon kívül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gigantikus óegyiptomi szobrokat állítottak ki Párizsban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra