Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gazdagon dokumentált online anyagot tett közzé az '56-os forradalomról a Hadtörténeti Múzeum

2021. november 5. 11:04 MTI

Új 1956-os adatbázist tesz online elérhetővé a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelték: a „Katonahőseink emlékezete” projektben a „Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban” után ez lesz a második, bárki számára ingyenesen hozzáférhető adatbázis.

Az 56online.militaria.hu aloldal az 1956-os forradalom és szabadságharc során elhunyt katonák adatait is tartalmazza.

A felület emellett átfogó képet nyújt a korszak eseményeiről, kiemelkedő személyeiről, továbbá számos érdekességgel, digitális tartalommal nyújt segítséget diákok, tanárok, kutatók és a családtörténet iránt érdeklődők számára.

A honlapon mindenki számára elérhetővé és digitálisan kutathatóvá válik a múzeum fotóarchívumának valamennyi 1956-hoz kötődő fénykép is.

Az online katalógusban lehetőség van fellapozni a forradalomhoz kapcsolódó fotóalbumokat és részletesen lehet keresni az eseményfotók között is.

Mindemellett olyan fegyvereket, haditechnikai eszközöket is bemutatnak az online felületen, amelyre az október 22-én megnyílt „Magyarok – Fegyverek” című időszaki kiállításon helyhiány miatt nincs lehetőség.

Továbbá olyan tartalmak között is böngészhetnek az érdeklődők, amelyek elolvasása, meghallgatása, megtekintése hosszabb időt vehet igénybe, így tanulmányozása akár kényelmesebb is otthonról – jegyezték meg.

Az „56 egykor és ma” fotóalbum valóságos körsétára, egyúttal „virtuális időutazásra” is elkalauzolja a felhasználókat: a napjaink Budapestjéről készített képeket párhuzamba állítva az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi eseményeit bemutató archív fotók segítségével – olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gazdagon dokumentált online anyagot tett közzé az '56-os forradalomról a Hadtörténeti Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra