Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Francia királyok hobbijából angol urak szórakozásává vált az évszázadok alatt a tenisz

Francia királyok hobbijából angol urak szórakozásává vált az évszázadok alatt a tenisz

2022. április 10. 15:52 Múlt-kor

<

Hanyatlás és feltámadás

Ennek ellenére a Tudor-kor második felében a tenisz veszített a jelentőségéből. VIII. Henrik kórosan elhízott, és már nem tudott úgy játszani, mint régen, gyermekei pedig nem gyakorolták a játékot. A Stuart-korban még újra elterjedt a játék, mivel I. Jakab, I. Károly és II. Károly is szeretett játszani, sőt Orániai Vilmos is a lelkes teniszjátékosok közé tartozott. Mégis a puritanizmus terjedése visszaszorította a játékot, mivel ellentétesnek tekintették a puritán erkölccsel, többek között a köré kiépült fogadási ipar miatt.

Franciaországban is sokat veszített jelentőségéből a tenisz. 1657-ben már csak 114 pályáról tudtak, 1783-ra pedig mindössze tizenhárom fedett pálya maradt az országban. Ennek oka, hogy a Napkirály, a hosszú ideig uralkodó XIV. Lajos (1643 – 1715) egyszerűen nem szerette a játékot, és utódai sem lelkesedtek érte. A francia forradalom idején az ország történetében jelentős szerepet játszott a labdaházi eskü, ám a monarchia bukásával a korábbi kiváltságokat is eltörölték. A jeu de paume soha nem nyerte vissza korábbi népszerűségét.

Angliában azonban fennmaradt a királyság intézménye, és a viktoriánus kor újra felfedezte magának a játékot, köszönhetően az időközben végbement változtatásoknak. 1830-tól egyre több helyen lenyírt füves területen játszottak, 1839-től pedig elterjedt a felfújható gumilabda, amely jobban tudott pattanni bőrből készült elődeinél.

1859-ben Harry Gem és Augurio Perera Birminghamben egy saját változatot fejlesztett ki, elegyítve az ütős játékok és a baszk pelota elemeit. 1874-ben két másik társukkal együtt megalapították a világ első teniszklubját. Velük párhuzamosan, még 1873 decemberében Walter Clopton Wingfield őrnagy egy nyilvános bemutatót tartott. Az általa felállított szabályok hasonlóak voltak Gem és Perera játékához. (Ők magukat tekintették a tenisz feltalálóinak). Wingfield 1874-ben szabadalmaztatta az általa akkor szfarisztikénak (görögül „levegőben lévő labdával történő játéknak”) nevezett teniszt.

A szabadalmaztatott játékot azonban később mindenki lawn tennisnek nevezte, megkülönböztetendő a real tennistől, amelyet jeu de paume néven játszottak évszázadokig. Az új szabályrendszernek köszönhetően előbbi sport végül elindulhatott máig tartó hódító útjára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Francia királyok hobbijából angol urak szórakozásává vált az évszázadok alatt a tenisz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra