Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fantasztikus videó készült az amphipoliszi sírról

2014. december 17. 12:05

Lélegzetelállító, minden részletre kiterjedő háromdimenziós animációt készítettek az eddigi kutatási eredmények alapján a rejtélyes amphipoliszi sírról, amelynek bejáratát idén augusztusban találták meg görög régészek. 

<

A videót az AncientAthens3d nevű görög stúdió készítette, amely a Görög Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetésével folyó régészeti munkálatok eddigi eredményeit vette alapul. A Kasta-hegy teljes, minden részletre kiterjedő digitális rekonstrukcióján jól láthatók az augusztus óta intenzíven folyó feltárások során feltárt régészeti emlékek: a sír bejárata, a két kariatida, a két szfinx, valamint Perszephoné, Démétér és Zeusz lányának elrablását ábrázoló díszes mozaikpadló. (Az amphipoliszi feltárásokról itt, itt és itt írtunk bővebben.)

A görög régészek 2012-ben kezdték feltárni az Amphipoliszhoz közeli területet, és idén augusztusban találták meg a temetkezési hely bejáratát. A titokzatos sírhely a legnagyobb, amelyet eddig Görögországban találtak, feltárásán nyár vége óta dolgoznak nagy erőkkel. A kutatók eddig két szfinxet, egy ritka motívumú monumentális mozaikpadlót, egy ötméteres oroszlánszobrot és két kariatidát találtak. A sír keletkezési idejét az i.e. 4. század utolsó negyedére teszik a régészek, az eddigi leletek pedig arról tanúskodnak, hogy gazdája Nagy Sándor belső köreibe tartozó, fontos személy lehetett.

Az AncientAthens3d stúdió honlapja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fantasztikus videó készült az amphipoliszi sírról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra