Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ezt néztük kedd esténként – 3. rész: nyugati krimik

2023. május 2. 08:20 Múlt-kor

Négy héten át tartó szavazásra hívjuk a Múlt-kor történelmi magazin olvasóit! A ’60-as, ’70-es, ’80-as évek televíziózásának világába pillantunk most be, felelevenítve a legnépszerűbb filmsorozatokat, legyenek azok magyar gyártásúak, a szocialista országokban készültek, vagy akár a nyugati országokból importáltak. Olvasóinkat pedig arra kérjük, szavazzanak kedvenc sorozataikra, hogy végül kiderüljön: mit néztünk a legszívesebben kedd esténként?

<

San Francisco utcáin (The Streets of San Francisco)

A 119 epizódot megért sorozat 14. részét vetítették le először Magyarországon 1978. december 26-án, kedden. Mai napi rejtély, hogy miért nem az 1. résszel indult a széria hazai hódítása. Ezt egyébként fél évvel később, csak 1979. április 7-én adták adásba a Magyar Televízióban. Az egyedi főcímzenével megismert sorozatban két San Francisco-i gyilkossági nyomozó hétköznapjaiba kaptunk bepillantást. A Karl Malden alakította karakter a rangidős, már sokat tapasztalt nyomozót hozta, míg Michael Douglas az ifjú, pályakezdő detektív szerepét kapta. Neki egyébként ez a sorozat adta az ugródeszkát későbbi filmes karrierjéhez.

Az Angyal kalandjai (The Saint)

Simon Templar (Roger Moore) a modern kor Robin Hoodjaként a hatvanas években tűnt fel a filmvásznon. A 6 évadot megélt produkció alapkoncepcióját a Scotland Yard felügyelőjének Templar utáni hajtóvadászata adta, miközben az Angyal hősies igazságosztóként szállt szembe a félelmetes bűnözőkkel és ádáz bajkeverőkkel. A sorozat magyarországi népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint egy 1965-os ügynökjelentés, amely szerint a Fradi-szurkolók nem várták meg Újpesten a jéghoki-rangadó harmadik harmadát, mert rohantak haza megnézni a 19.50-kor kezdődő Angyal új kalandjait.

Columbo (Columbo)

Az 1972-től Magyarországon is sugárzott amerikai filmsorozat az egyik legnépszerűbb kedd esti kikapcsolódást jelentette a Kádár-rendszer második felében. A Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozóját alakító Peter Falk igazi egyéniség volt: a totális kispolgár benyomását keltő, a látszólag naiv és lassú észjárású Columbo olyan sikeresen tévesztette meg a bűntények elkövetőit, hogy a legtöbbször maguk sem értették, miként sikerült őket lépre csalni. A karaktere szerint olasz felmenőkkel büszkélkedő nyomozó emellett rossz céllövő volt, sőt fegyvert sosem hordott magánál, magánéletét pedig számos rejtély övezte. A 69 epizódot megélt sorozatban például a felesége, akiről mindössze egyszer nyilatkozott, sohasem volt látható.

Derrick (Derrick)

A magyar nézők 1978-ban ismerkedhettek meg Stephan Derrick rendőr-főfelügyelővel (Horst Tappert) és Harry Klein rendőrfelügyelővel (Fritz Wepper), akik hűséges társként gyilkossági ügyeket oldottak meg Münchenben és annak környezetében. A 25 epizódot és 281 részt megélt nyugatnémet produkció egyik érdekessége az volt, hogy csupán két olyan résszel találkozhattak a nézők, amelyben az aktuális bűnügy megoldatlan maradt. A sorozat mind külföldön, mind idehaza óriási népszerűségnek örvendett, több mint 100 országban vetítették, vagy vetítik ma is.

Kojak (Kojak)

A népszerű amerikai krimisorozat először 1977-ben került a magyar televízió képernyőjére. A kopasz, sokszor nyers, de a bűnt kíméletlenül üldöző, görög származású Kojak hadnagynak (Telly Savalas) két nagyon fontos ismertetőjele volt: szájában nyalóka lógott és nyomozása során bűn nem maradt megtorlatlanul. A manhattani rendőrkapitányság hadnagya karakteres csapatával kiegészülve indult epizódról epizódra a gonosz nyomába. Kojak édességmániájának egyébként prózai oka volt: Savalas éppen a forgatás alatt próbált leszokni a dohányzásról, és a folyamatosan nyalókát szopogató kemény zsaru ellentmondásos megjelenése végül elnyerte a rendező tetszését is.

Nektek melyik volt a kedvencetek?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezt néztük kedd esténként – 3. rész: nyugati krimik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra