Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Évtizedeken át nem aludt az első világháborúban fejbe lőtt magyar katona

2021. július 26. 18:41 Múlt-kor

<

Tönkretett életek

Akárhányszor számolt be különös problémájáról, Kern nem ejtett szót arról, családja hogyan viseli az általa követett életvitelt. Az Újság nevű lap néhány hónappal korábban, 1937 áprilisában azonban a feleség szemszögéből is megírta a történetet. Kiderült, a Kern által lefestett éjszakai otthoni idill nem fedte tökéletesen a valóságot.

A feleség elmondta, hogy már Kern előző neje sem bírta ki mellette azt az életmódot, amit a férfi folytatott, ezért elvált tőle. A riport szerint az asszony sírva számolt be arról, hogy amióta együtt él a férfival, egy perc nyugta sincs. Kern reggel hóna alá csapja aktatáskáját (ekkoriban éppen nyugdíjazása előtt állt, és betegszabadságát töltötte, de hivatalba olykor bejárt), ám éjszakára nem mindig jött haza.

Mint nála jóval fiatalabb felesége beszámolt róla, előfordult, hogy két hétig nem látták. „Egy ilyen esetben elindultam keresni és bejelentettem eltűnését. Közben megjött a férjem, nem talált a lakásban és – mint a lapokban is megjelent – az én eltűnésemet jelentette be” – emlékezett vissza a nő.

A beszámoló később sem vett pozitív fordulatot, sőt: „A múltkoriban történt, hogy tizenegy óra tájban nesztelenül felkelt a díványról, kiment a konyhába és vacsorát csinált magának. Majd kezdte idegesen összecsomagolni holmiját és nagy csapkodások közben ismét elment hazulról. Nem is tudunk aludni, sem én, sem a gyerekek. Hiszen rettenetes a várakozás, meg aggódva figyelni minden csengetésre, reménykedni: hátha korábban jön vissza, mint szokott. És amikor hazajön, kezdődik a rettegés, hogy nem mégy-e el.”

Mint kifejtette, az együtt töltött nyolc év folyamatos feszültsége azt eredményezte, hogy harmincas évei elején járva elkezdett őszülni, a gyerekek pedig félve húzódnak takaróik alá, amikor éjjel ajtócsapkodást hallanak. „Nem bírom tovább!” – vonta meg a feleség a végső konklúziót.

Kern végül 1943-ban halt meg, miután már évtizedek óta nem aludt egy percet sem. Források híján sajnos nem tudjuk, mennyi ideig keserítette még meg a családja életét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Évtizedeken át nem aludt az első világháborúban fejbe lőtt magyar katona

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra