Múlt-kor.hu

És mégis mozog a Föld: Galileo kíméletlen vitája az egyházzal

És mégis mozog a Föld: Galileo kíméletlen vitája az egyházzal

2018. június 22. 14:26 Jeki Gabriella

„Eppur si muove („Mégis mozog!”)” – mormolta maga elé néhány későbbi forrás szerint.

Három kihallgatás után az inkvizíció „súlyos tévedés és eretnekség gyanúja” miatt betiltotta Galilei könyvét, és eltiltották az írástól is. Megeskették, hogy többé nem védi a heliocentrikus rendszert, miközben börtönbüntetésre ítélték. Ez utóbbi ítéletet később házi őrizetre változtatták. Úgy tudni, nem fenyegették, nem kínozták és a Medici Akadémiából sem zárták ki. Galileo viszonylag szerencsésen megúszta az eretnekség perét, amelyet több esetben halállal büntettek a korban.

Galileo életének utolsó tíz évét az egyház megfigyelése alatt töltötte, ám így is szerencsésnek érezhette magát. 1633. december 1-jén visszatérhetett otthonába is, a Firenze melletti Arcetriben lévő professzori luxuskúriájába. A Mediciektől kapott havi nyugdíja és az éves vatikáni járadéka (amelyet 1630-ban ígért oda neki VIII. Orbán pápa, és aminek folyósítását soha nem szüntették meg) bőségesen fedezte kiadásait.

Utolsó könyvét már félig vakon, félig betegen írta meg. 1636-ban jelent meg a Matematikai érvelések és bizonyítások az új tudomány... (Discorsi e dimostrazioni matematiche intorno a due nuove scienze) című tanulmánya, amely a newtoni rendszer alapjait teremtette meg és a mechanikáról és az esési törvényekről szólt. Könyvében foglalkozott a hajításokkal, az ingamozgással, sztatikával és hidrosztatikával is. Galileo a fizika történetének új korszakát nyitotta meg ezzel. A nagy tudós végül tanítványai körében, 1642. január
8-án halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

És mégis mozog a Föld: Galileo kíméletlen vitája az egyházzal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra