Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Epizódok egy boldog házasságból: Mária Terézia és Lotaringiai Ferenc sírig tartó szerelme

Epizódok egy boldog házasságból: Mária Terézia és Lotaringiai Ferenc sírig tartó szerelme

2022. november 22. 14:50 Vajnági Márta

Míg a halál el nem választ

1765 augusztusában a császári család Innsbruckba utazott Lipót főherceg és Mária Lujza spanyol infánsnő esküvőjére. A kézfogót többnapos ünnepségsorozat kísérte. Augusztus 18-án este az Iphigenie című új balettet játszották, és noha Ferenc az elmúlt egy-két napban nem érezte jól magát, mindenképpen meg akarta nézni az előadást.

Nem sokkal kilenc óra után indult vissza a szállásra fia, József, két udvari kamarás és egy titkár kíséretében. A császár a lakosztályokhoz vezető szűk lépcsőn rosszul lett, elesett. Kísérői gyorsan ágyra fektették az előtérben. Röviddel ez után agyvérzést kapott és meghalt.

Mária Terézia vigasztalhatatlan volt. Augusztus végén így írt lányának, Mária Jozefának: „Te egy páratlan apát veszítesz el, én egy férjet, egy barátot, szerelmem egyetlen tárgyát. Szívünk és érzéseink negyvenkét éve csak egyetlen célt ismertek, hiszen együtt nevelkedtünk. Az elmúlt 25 évem minden csapását elviselhetőnek éreztem, mert ő a támaszom volt.”

Egy 1765 karácsonyán kelt levelében írta, hogy hálójának falát szürke drapériával vonatta be, szobájában pedig csak két gyertya pislákolt. A királynő is tudta, hogy ez a félhomály lehangoló, de úgy érezte, ez felel meg a szívére telepedett fájdalomnak.

Mária Terézia halála után egy apró cetlit találtak az imakönyvében, amelyen így összegezte a Ferenc mellett töltött éveket: „Ferenc császár, a férjem 56 évet, 8 hónapot és 10 napot élt, [és] 1765. augusztus 18-án este fél 10-kor halt meg. Vagyis 680 hónapot, 2958 és fél hetet, 20788 napot, 496992 órát élt. Boldog házasságom 29 évig, 6 hónapig és 6 napig tartott, és miután az nap, amikor a kezemet neki adtam, és amikor hirtelen elragadtatott tőlem, szintén vasárnapra esett, ez 29 évet, 335 hónapot, 1540 hetet, 10781 napot, 258744 órát tesz ki.”

Férje halála után Mária Terézia kizárólag feketében járt, élete végéig gyászolt. Utolsó 10 évében viszonylag gyorsan hanyatlott fizikailag és szellemileg is. Végül egy szerdai napon, 1780. november 29-én halt meg. December 3-án temették el Lotaringiai Ferenc mellé, azóta pihen ott imádott férje oldalán, immár sokszor negyvenkét éve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Epizódok egy boldog házasságból: Mária Terézia és Lotaringiai Ferenc sírig tartó szerelme

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra