Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elveszettnek hitt, 1928-as Disney-rajzfilmre bukkantak

2015. november 4. 13:57 MTI

Decemberben már be is mutatják azt a rég eltűntnek hitt, 1928-ból származó Walt Disney-rövidfilmet a brit közönségnek, amelyet egy kutató a Brit Filmintézet (BFI) Nemzeti Archívumában fedezett fel.

<

A Sleigh Bells (Száncsengő) című rajzfilmben Mickey Mouse elődje, Oswald, a szerencsés nyúl a főszereplő. A hatperces mesét a BFI decemberi ünnepi programja keretében tűzi műsorra más, az 1930-as évektől napjainkig készült rövid Disney-animációkkal együtt.

"Walt Disney 1927-ben találta ki Oswald, a szerencsés nyúl figuráját. Közkedvelt hős lett csintalan, dacos természete miatt. Számos filmje fennmaradt, ám a Sleigh Bells címűt máig eltűntnek hitték, első bemutatása óta nem vetítették" - számolt be róla a filmintézet kedden kiadott közleménye.

A rajzfilmet az archívum online katalógusán dolgozó egyik kutató találta meg. A film restaurálásában a Walt Disney Animációs Stúdió is részt vett. Tavaly a norvég Nemzeti Könyvtár raktárában találták meg egy 1927-es karácsonyi Walt Disney-mesefilm, az Empty Socks (Üres zoknik) egy kópiáját. A rajzfilm főszereplője szintén Oswald. A filmtekercset digitalizálták és egy példányt a Disney-stúdiónak is küldtek belőle.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elveszettnek hitt, 1928-as Disney-rajzfilmre bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra