Múlt-kor.hu

Elhalasztják Beethoven félbemaradt szimfóniájának bemutatóját

Elhalasztják Beethoven félbemaradt szimfóniájának bemutatóját

2020. március 31. 12:43 MTI

Elhalasztják Ludwig van Beethoven (1770-1827) mesterséges intelligencia segítségével befejezett 10. szimfóniájának ősbemutatóját. Az eredetileg áprilisra tervezett premiert várhatóan novemberben tartják meg Bonnban – közölte a projektet támogató német Telekom.

Beethoven feljegyzései között csak pár vázlat maradt fent a tervezett 10. szimfóniájáról, aminek a komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála.

Zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futottak az idővel, hogy mesterséges intelligencia segítségével befejezzék a zeneművet idén, Beethoven születésének 250. évfordulójára.

A projektben gépi tanulási technológiát használtak, a számítógépbe betáplálták Beethoven mindegyik művét, ami ez alapján próbálta megkomponálni a szimfónia lehetséges folytatását a zeneszerző stílusában.

A projekt végeredménye a zenemű 2 tételes, 20-25 perces kiegészítése. Az ősbemutatót Dirk Kaftan karmester irányítása alatt a Beethoven Zenekar egy koncertjén fogják megtartani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhalasztják Beethoven félbemaradt szimfóniájának bemutatóját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra