Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elárverezik a szerződést, amelyet Marx írt alá a Tőke kiadásáról

2018. december 14. 16:52 MTI

Több mint 120 ezer euróért kelt el egy párizsi aukciósház árverésén az a szerződés, amelyet Karl Marx írt alá Tőke című kötet francia kiadásáról.

A dokumentum árát előzetesen 20-25 ezer euróban állapították meg az Ader Nordmann árverési ház szakértői - írta a francia BMF csatorna portálja. A szerződést Marx 1872-ben írta alá francia kiadójával, Maurice Lachatre-ral. Az iratban Marx leszögezi, hogy a könyvet olyan „formátumban és áron kell forgalomba hozni, hogy azok is hozzájuthassanak, akiknek a legkevesebb is számít”.

Előfizetési akció

Az aukciósház szerdai közleménye szerint az árverésen Marx 19 kézzel írt levelére és Friedrich Engels két kézírásos levelére is lehetett licitálni. A zömmel 1872-ből származó levelek egyenkénti becsült ára  2500-30 ezer euró volt, de végül 32 ezer-160 ezer euró közötti áron találtak gazdára.

A levelek tanúsítják, hogy a Tőke első fejezetét, amely később a marxizmus alaptézisévé vált, teljes egészében Marx fordította franciára - hangsúlyozta Thierry Bodin, kézirat- és aláírásszakértő. Hozzáfűzte: a történelmi dokumentumokat Lachatre örökösei őrizték meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elárverezik a szerződést, amelyet Marx írt alá a Tőke kiadásáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra